You are currently viewing <h4>Защо да избереш органична храна?</h4>

Защо да избереш органична храна?

Защо да избереш органична храна?

В днешно време всеки търси най-новите диети и режими за хранене с които да постигне перфектната фигура, здраве и дълголетие. Малко от хората обаче знаят, че нито една от тези диети не би могла да работи с целия си потенциал, ако продуктите които се консумират, независимо в какви количества, не са с достатъчно добро качество. Какъвто и начин на хранене да си избрал, използването на органични храни, ще го направи много по-ефективен.

  1. А какво точно е органична храна?

В основата на органичните продуктите стои живата почва, която не е третирана с химикали. Отглеждането на реколтата става по традиционния начин – с ротация на продукцията, ползване на природните прочистватели на земята като малките червейчета, гъби и т.н. Цели се да се запази възможно най-чиста природата и самия краен продукт.

За да се обяви един продукт за органичен трябва да мине през проверка от регламентиран източник, който да гарантира, че всички изисквания са спазени.

  1. Защо да избереш органични продукти?

Ако все още не си взел своето решение с какви продукти искаш да храниш тялото си, нека ти изредим няколко добри причини да избереш естествено отгледаната храна.

  • Много повече полезни вещества. Американският институт по алтернативна и конвенционална медицина обяви 41 изследвания, които сравняват състава на витамините и минералите в плодовете и зеленчуците, отгледани органично и тези, отгледани по стандартния индустриален начин. Проучванията разкриват колко по-високо съдържание на витамини и минерали има в органичните продукти – 27% повече витамин С, с до 21% повече желязо и 29% повече магнезий в сравнение със същите храни  произведени по конвенционални методи.
  • По-добър вкус. Заедно с полезните витамини и минерали, идва и още един страхотен плюс на органичните храни – вкусът им е невероятен. Това е така, защото плодът или зеленчукът е имал възможност да поеме всички вещества от почвата, каквато е неговата цел на съществуване, без да му пречат вредните химикали. Така вкусът е много по-богат и автентичен.
  • Верни на корените си. Като заговорихме за автентичност не бива да пропускаме и че диетата с екологично чисти храни е най-близката до начина на хранене на предците ни. Много учени подкрепят теорията, че трябва да се стремим да спазваме режим, съответстващ повече на този, който прадядовците и прабабите ни са спазвали. Смята се така, защото организмът ни е свикнал и е предразположен към тези храни. ГМО храните и третиращите химикали са се появили последните 50 години и нашите тела не са привикнали към тях. Сега го пренасищаме с тези нови вещества и това му вреди. Когато обаче, изберем да се храним съобразно диетата на предците ни, тялото по-лесно усвоява храната.
  • Добре е за теб, добре е и за природата. Друго специфично за органичните продукти е, че те са отгледани по щадящ природата начин. Химикалите, които днес се използват в земеделието се установяват трайно в почвата и във водата и е нужно много време докато се неутрализира тяхното въздействие. Когато се отглежда продукция по изискванията на екологичните стандарти, силата на природата се използва по естествени начини и така няма вреда за околната среда.
  • Подкрепяш малкия, локален бизнес. Повечето индустриално произведени храни са типични за супер- и хипермаркетите, които вече срещаме на всеки ъгъл. Тази продукция в повечето случаи е с чужд произход или от големи корпорации. С изборите, които правим кои стоки да купуваме, ние всъщност гласуваме за това какъв тиm икономика искаме да имаме. Подкрепяйки малки местни ферми като biotiful, ти подкрепяш качествената храна, отгледане с грижа за теб.

За ползите от органичната храна можем да си говорим цял ден, но това са най-важните сред тях. Ако все пак трябва да обобщим, то можем да кажем, че храненето с продукти отгледани по екологично чист начин, показва поемане на отговорност към планетата и към самия теб!

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!