You are currently viewing <h4>Да се погрижим за имунната система</h4>

Да се погрижим за имунната система

 • Post category:Здраве

Да се погрижим за имунната система

С настъпването на есента и приближаването на зимата започваме все по-често да се притесняваме за всички болести, които съпровождат тези сезони, поради захлаждането на времето и прекарване на повече време на закрито. Страхът от настинки и инфекции ни кара да се запасяваме с имуностимулатори, мултивитамини, да избягваме места с много хора и даже да отказваме срещи с кихащи приятели. Но вместо да се затваряме вкъщи и да се опитваме всячески да избягваме вирусите и микробите, много по мъдро е да се погрижим за нашият естествен вътрешен защитник – имунната система. Ако тя е здрава и добре работеща, няма да остави никакви нашественици да нарушават равновесието вътре в нас. Всъщност имунната система зависи именно от това равновесие.

Всички знаем прословутата фраза на Хипократ, че всички болести започват в червата, но не всички разбираме защо. В нашите черва живеят милиарди микроорганизми, наречени с общото наименование микробиом – бактерии, вируси, гъбички дрожди и други, които по численост превъзхождат десет пъти клетките на собственото ни тяло. Дори само този факт може да ни накара да се замислим, колко важна роля играят тези микроорганизми за нашето съществуване. Микробиомът се състои от три вида микроорганизми –добри, лоши и неутрални.  Като всяка една жива система и нашата вътрешна система зависи от баланса между числеността на всички участници в системата.  Наличието на достатъчен брой от едните ограничава разрастването на другите. Според специалистите здравословния баланс от микроби в нашето тяло се гради на съотношението 85% положителни + неутрални към 15% лоши (патогени). Когато този баланс е наличен, имунната система е в готовност да се бори с вируси и антигени и бързо да се справя с нашествениците от външната среда. Когато равновесието е нарушено, лошите започват да преобладават и последиците от това са непредвидими.

Затова, ако искаме да поддържаме здрава и жизнена имунна система, задачата ни не е насочена толкова към това да ограничаваме лошите, колкото да се грижим за наличието на достатъчна численост от добрите. И тук можем да действаме в две посоки – от една страна да се грижим добрите да не намаляват и от друга да се стараем да ги увеличаваме. И ето какво можем да направим:

За да се предпазим от изчерпването на полезни бактерии, трябва да намалим употребата на нещата, които им влияят негативно. Те включват:

 • Употреба на антибиотици, включително и тези в месото. Около 80% от производството на антибиотици в световен мащаб са предназначени за сектора на животновъдството и рибовъдството.
 • Използване на антибактериални кремове
 • Прекомерна употреба на химикали за почистване на дома и дезинфекция
 • Консумация на преработени и рафинирани храни и мазнини
 • Консумация на захари и твърде много храни богати на нишестета (картофи, ориз)
 • Хлорирана вода от чешмата
 • Стрес (липса на сън, свръхнатовареност и други)

Мерките за увеличаване на числеността на полезни бактерии в храносмилателната система включват:

 • Консумацията на истинска храна – зеленчуци, протеини и мазнини от естествени източници
 • Консумацията на ферментирали храни и напитки – кисело зеле, ферментирали зеленчуци, комбуча, кисело мляко, кефир, натурално сирене
 • Пробиотици – особено по време и след употребата на антибиотици
 • Използване на естествени сапуни и натурална козметика
 • Работа в градината, игра с калта – взаимодействието с почвата е най-добрият начин за достъп до полезните почвени микроорганизми

Имунната система не се подсилва, тя се отглежда и като всяко нещо към което се отнасяме с внимание и грижа ни се отплаща с добро.

Използвани материали:

https://wellnessmama.com/2303/stinking-gut/

https://draxe.com/eating-dirt/

https://nadiapetrova.bg/2013/09/antimicrobial-resistance/

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!