You are currently viewing <h4>Защо е добре за децата да прекарват повече време сред природата?</h4>
group of 5-6 year old happy kids running in the woods

Защо е добре за децата да прекарват повече време сред природата?

Защо е добре за децата да прекарват повече време сред природата?

Ако си над 20 и няколко години, най-вероятно си прекарал първите години от живота си в игри навън с приятели, цапане и правене на бели. Сигурно си спомняш вечно ожулените колена и червените бузи от твърде много тичане и слънчеви лъчи. Децата днес обаче имат много по-различно детство от това на кое да е поколение преди тях. Израстват в „обществото на затворените врати“, както го наричат някои и прекарват времето си на телефони и компютри, където играят игри, които симулират истинските веселби навън.

Това се превръща в истински проблем, пред който е поставено модерното общество. Хората имат физическата нужда да прекарват време сред природата. Това се изявява в теорията за биофилията на Едуард О. Уилсон за това, че във всеки човек е заложена първичната връзка с природата и необходимостта от тази връзка няма как да изчезне. Но всеки съвременен родител може да каже обратното. Истинско предизвикателство е да накараш децата днес да се насладят на времето навън.

В книгата си “Последното дете в гората”, Ричард Лув описва всички тези проблеми. Той, както и много други като него, посочват като най-голям виновник за това появата на интернет и многото технологии, които обвързват вниманието на децата, така че те да забравят за истинските игри навън.

Но не трябва да бъде така, защото контактът с природата, особено от ранна възраст е много важен за нас хората. Лишаването от времето навън е лишаване на детето от безбройните ползи на витамина “Природа”. Ето и най-важните сред тях:

 1. Чистият въздух. В закритите пространства постоянно сме заобиколени от застоял прашен въздух, който е вреден за нас, дори без да го усещаме. А всичко, което вреди на нас, е още по-опасно за децата ни. Затова трябва да им осигурим достатъчно време навън. Най-добре е веднъж годишно поне децата да се извеждат някъде високо в планините, където въздухът е най-благоприятен, а през останалите случаи може да се правят излети извън града или поне да се прекарва време на двора или по паркове.
 2. По-добър сън. Като следствие от първата точка идват и спокойните нощи. Чистият въздух в комбинация с многото изморителни игри навън, гарантира че детето ти ще се наспи тази вечер подобаващо.
 3. Намаля нервността и неспокойствието. Децата имат много енергия, която трябва да изразходват ежедневно, но това няма как да стане със стоене пред екраните. А когато се натрупа толкова много бездействие, всеки ще стане нервен или дори агресивен. Насочи енергията на децата си, като ги изведеш навън и ги запознаеш със забавни начини да прекарат времето си със занимания, които да ги изморят по един хубав и полезен начин.
 4. Основи за по-добро здраве. В природата има много неща, които на пръв поглед изглеждат опасни за малките, но всъщност в малки количества всичко може да бъде полезно. С играта в не толкова стерилна и чиста среда ще запознаеш крехката имунна система с някои от бактериите, които детето ти все някога ще се наложи да срещне. Но разпознавайки ги, имунната система ще се научи да се преборва с тях, като по този начин ще се изградят основи за по-добро здраве.
 5. Повишаване на самочувствието и чувството за отговорност. Всяко излизане извън четирите стени на дома е придружено с много предизвикателства за малчуганите. Когато ги оставяш да се справят сами с тях, те ще се почувстват по-отговорни и уверени в себе си от това, че не зависят само от родителите си. Едновременно с това се насърчава тяхната креативност, способността им да измислят начини за справяне, както и чувството им за отговорност към останалите. Навън е пълно с мравчици, буболечки и други същества, които зависят от начина, по който детето се отнася с тях навън. Когато му покажеш как действията му се отразяват на околната среда, то ще се научи да проявява повече внимание към другите същества, освен себе си.

 

До тук добре, но може би вече си започнал да се питаш как точно да провокираш детето си да се интересува от играта навън. Подготвили сме ти няколко предложения:

 • Бъди пример и също прекарвай повече време сред природата.
 • Чети му приказки, в които главните герои пътешестват навън, за да може и детето ти да иска да бъде приключенец като в книгите.
 • Задавай му въпроси за нещата, които прави навън или нещо, което може да разбере само ако проведе свое малко проучване в природата.
 • Ако имате домашен любимец му разрешавай да го извежда – това ще бъде забавно за него и ще допринесе за чувството за отговорност и увереност.
 • Организирайте си излети сред природата цялото семейство.
 • Засадете нещо заедно, за което детето да се грижи и така да има повод да излиза навън по-често.
 • Покажи му колко се радваш всеки път, когато ти донесе нещо от приключенията си навън – мидичка, цвете, камъче или каквото друго му се е сторило интересно.
 • Остави го да се поизцапа – нека се забавлява, както и ти някога навярно си правил. Ако му се караш, когато е замърсил дрехите си, ще се чувства сякаш няма свобода.
 • Включи го в някакво групово занимание навън, където да бъде заедно с други деца и по възможност да се учи, докато се забавлява. Ферма Biotiful е точно такова място. Там децата общуват помежду си, както и с природата, забавлявайки се по един здравословен и образователен начин, така че накрая на никой да не му се прибира вкъщи!

Колкото по-рано се започне общуването с природата, толкова по-добре е това за детето – посей любовта към естествената среда в него още от крехка възраст и тази любов ще дава плодове до края на живота му.

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!