Как да вдъхновим децата да създават истории

Децата обожават да измислят истории. Детството е периода, когато въображението е най-богато и си заслужава този ценен дар на природата да се култивира и да се запази и по-нататък в живота. Ако ги оставим да развихрят фантазията си и ги насърчим, те ще ни отведат на вълнуващи места и ще ни предложат невероятни приключения. Нужно е само да отворим малко пространство и да ги насочим към това. Отделихме цяла седмица във фермата на създаването на истории. Имахме си и пътеводители по пътя - три безценни книги, с помощта на които се справихме блестящо с това предизвикателство. Най-важните неща от тези книги събрахме в кратък наръчник, който можете да използвате и вие с вашите деца. Наръчника можете да откриете тук.

И така, през първият ден задачата на децата беше да се разделят на две групи и всяка от тях да си измисли история, която после да представи пред другата група. Интересен беше начина по който измисляхме историите в двете групи. В едната всяко дете допълваше предишното, като развивахме сюжета подобно на кълбо от прежда, докато накрая се получи чудна и страшна фантасмагория. В другата група всяко дете даваше предложение, което се обсъждаше и за което се гласуваше от останалите. Така на принципа на консенсуса се роди сюжета. След като съчиниха разказите, децата имаха за задача на нарисуват камъчета с помощта на които да представят своите истории.
 
Втория ден се отправихме на пътешествие из чудния свят на сънищата и мечтите. Задачата беше всяко дете да нарисува с помощта на бои, моливи или пастели своите най-прекрасни сънища и да ни разкаже за тях. После събрахме всички красиви картини и ги обединихме в една обща история на групата.
 
В сряда всички се превърнахме в автори и всяко дете си направи своя книга. Разбира се, трябваше първоначално да си измисли разказ, който да изобрази на малки рисунки - отделните епизоди от историята. Сътворихме чудни книжки за цветя, кученца, спайдърмен и даже за случки от фермата.
 
Четвъртък беше денят в който си измислихме герои. И не просто ги измислихме, ами им вдъхнахме живот, като всяко дете си изработи кукла от цветна хартия и ролки. Направихме си и наш собствен куклен театър от старата стълба и няколко пердета. На сцената на кукления театър, малките кукловоди обединени по двама трябваше да представят пред останалите деца пиеса с всички хартиени герои.
 
И ето че дойде последния ден, когато беше гвоздея на програмата на цялата седмица, защото децата се превърнаха сами в актьори. Персонажи, декори, костюми, реквизити - цял ден фермата беше театър. Задачата беше първо да представят своя герой. Да го опишат как изглежда, къде живее, с какво се занимава, за какво мечтае... Такива весели персонажи измислиха децата, които после станаха герои в най-смешната, романтична комедия измислена от деца, че публиката съвсем оправдано дълго аплодира малките автори.
 
Провокациите по време на програмата дадоха резултат и поне нашите деца се вдъхновиха изключително много и започнаха да си "играят" на измисляне на истории. Не им трябва много на децата - малко камъчета, намерени на плажа, някоя стара дреха или запазено руло тоалетна хартия, добра компания и разбира се публика и ето че се превръщат в истински творци. Мислят и измислят, фантазират и мечтаят, пресъздават и преобразяват. Днес на поляната на фермата, утре на сцената на живота.

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!
0

Your Cart