Как най-бързо и лесно да си направим зеленчукова градина

Не е нужна криза, за да осъзнае човек, че производството на собствена храна е невероятно богатство. Не само заради крайния резултат - да обереш плодовете на собствения си труд, а заради процеса на това да виждаш как една идея се превръща в реалност, как едно семеце се превръща в щедро растение, как величествената сила на природата се разгръща пред очите ти.

Едно от направленията по които ферма Биотифул винаги е работила и винаги ще работи е да споделяме знания. Това е част от 3те етики на които стъпва пермакултурата - грижа за хората, грижа за земята и споделяне на изобилието.

В следващите редове ще ви споделим как процедираме ние, при направата на нашата зеленчукова градина. Надяваме се с това да бъдем полезни и да вдъхновим повече хора да стартират собствена градина и отгледждат сами храната си.

Независимо от пространството с което разполагате, най-бързо и лесно можете да си организирате зеленчукова градина с помощта на повдигната леха. За ползите от повдигнатите лехи и напътствия как да си направите такава, можете да прочетете тук.

И така първата задача е да си сковете от дъски повдигнати лехи. Размерите, формата и височината на лехите зависи изцяло от вашите предпочитания и мястото с което разполагате. Желателно е височината да бъде поне 30 см.
 
 
Втората стъпка е да напълните лехите с качествени суровини, така, че вашите бъдещи растения да имат най-добрата за тях среда. В нашите лехи най-отдолу ние поставяме велпапе или картон, а отгоре тънки клони от широколистни дървета (иглолистните действат окисляващо). Следва пълнене на лехите с почвена субстанция. За целта ние използваме хумусна почва, компост (биохумус) и пясък, в съотношение 40:40:20 или 50:40:10 в зависимост от качеството на почвата. Пясъкът се добавя, за да подобри дренажните свойства на почвата. Ако събирате пепелта от печките на дърва, можете да добавите и пепел - тя осигурява калий за растенията.

Третата стъпка е да преминете към отглеждането на разсад. Може да се сее и директно в лехата, но чрез разсад е по-бързо и по-сигурно. Посятите семена се оставят на топло и защитено място, докато пониците пораснат достатъчно. Преди засяването на разсада в лехите е добре за 1 седмица да се закалят младите растения, като се изнесат навън и се намали поливането им. По този начин се усигурява по-плавен преход от сигурната и оптимална среда, към суровите външни условия и се повишава устойчивостта на прихващане на нежните растения. След закаляването и заякването на пониците и в случай, че не се очакват ниски нощни температури и слани - разсада се засажда в лехите.
 
 
Гъстотата на засаждане на растенията зависи от пространството, от което се нуждае бъдещето възрастно растение. Кое растение от колко площ се нуждае - можете да научите от тази наша графика. А кой зеленчук в компанията на кои други растения се чувства комфортно и до кои никак не му е добре, можете да видите тук

Четвъртата стъпка не е задължителна, но ако имате възможност да я осъществите, това ще донесе бъдещи ползи и акумулиране на труд и ресурси в бъдеще. Това е изграждането на поливна система на лехите.

Когато растенията вече са по лехите, изградена е поливната система, идва ред на последното мероприятие, което ще осигури грижа за вашите растения и това е мулчирането. Защо е важно това и как да го направите, можете да научите от тук.
 
 
Ако спазите всички тези стъпки и насоки от тук нататък не ви остава нищо друго освен да се наслаждавате на вашата чудна зеленчукова градина и когато му дойде времето да берете плодовете на цялото това усилие. Да сложиш на масата си храна, която си отгледал сам е несравнимо щастие и удоволствие. Пожелаваме ви го от сърце!Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!
0

Your Cart