You are currently viewing <h4>Как обучението на открито подготвя децата за бъдещето</h4>

Как обучението на открито подготвя децата за бъдещето

Как обучението на открито подготвя децата за бъдещето

Когато говорим за обучение на деца, винаги трябва да си поставяме въпроса защо ги обучаваме? За какво бъдеще ги подготвяме? Какви знания и умения ще са им необходими, за да бъдат успешни?  Това, което знаем със сигурност днес е, че животът на нашите деца ще бъде много по-различен от нашия. Това се дължи основно на фактът че светът се променя, при това с все по-голяма скорост. Развитието на технологиите, неограниченият достъп до информация и глобализацията правят бъдещето абсолютно непредсказуемо. И ако за поколението на нашите родители беше напълно реално да си избереш една професия, която да практикуваш цял живот и с която да се пенсионираш, на нашите деца може да им се наложи да сменят няколко професии в рамките на живота си. „Ако се вгледате в последиците от експоненциален растеж ще разберете,  че той създава много по-различна картина на бъдещето и това бъдеще изобщо не е интуитивно,“ казва футуристът Рей Кърцуайл.

Затова единственото, което знаем със сигурност е, че подготвяме децата си за едно бъдеще, което не познаваме. В среда на големи и бързи промени, на нашите деца ще им се налага да бъдат адаптивни. Успехът в бъдеще ще принадлежи на тези, които умеят да се справят с несигурността в живота си. Готовите рецепти и ясните пътища за успех на които ги учим в училище от типа „научи наизуст урока от учебника и ще имаш отлична оценка“ няма да им вършат работа. Ще им трябват други знания и умения и обучението на открито може да им даде много от тях.

На какво се учат децата, прекарвайки време навън?

– Умение за учене, водено от собствените интереси.  Самостоятелното учене и потребността от самообучение  са в основата на всеки успех. Лично аз не познавам човек осъществил мечтите си, който е спрял да учи след приключване на университета. Успешните хора продължават да учат ежедневно, ежеминутно и то не по друга причина, а от любопитство. Децата имат любопитство в изобилие, а сред природата то само се усилва, водено от удивлението. Най-честото възклицание, което чувам от децата във фермата е „Еха“ и това е прекрасно.

– Умение за сътрудничество. Няма по-добър учител по сътрудничество от природата. Наблюдавайки какво се случва и как е организиран живота в околната среда, първото нещо което забелязват децата и което им остава урок за цял живот е, че всичко е взаимосвързано. Умението за създаване и поддържане на общности и мрежи, винаги е било ключово за нас хората, но в бъдеще това ще бъде още по-засилено поради възможността за свързване с хора и общности на другия край на света и за съвместна работа въпреки разстоянията.

– Приспособимост.  Това е умението да се възползваш от неблагоприятните условия, като не просто оцеляваш, но ставаш много по-силен и устойчив.  При това, като всички други умения и това се учи и развива, а добрият пример винаги помага да продължаваме напред.  В природата е пълно с добри примери по приспособимост. Когато децата виждат и осъзнават тези процеси, за тях е много по-лесно после да ги приложат на практика.  Гъвкавостта е свойството, което помага на фиданката да оцелее в голямата буря, когато все още няма силата на старото дърво.

– Системно мислене. Да умееш да виждаш процеси, вместо крайни резултати. Пиленцето изглежда че се излюпва за една нощ от яйцето, но преди това събитие има дълъг процес. В природата всичко е процес, в живота също, но ние не винаги го осъзнаваме. А когато сме наясно с вятъра който духа и още повече знаем накъде духа, можем да променим нещата и да обърнем платната преди да се случат неприятности.

Проактивност.  Взаимодействието с природата учи децата да бъдат действащи. Навън те не чакат някой да им каже какво да правят и как да го правят. Навън е мястото за експериментиране, откривателство и действие. Така децата израстват в хора на действието. Защото научават, че колкото и да искаш да имаш градина, докато не посадиш семена, всичко остава просто мечта.

.

.

.Ако тази статия ви хареса, споделете я на своите приятели. Благодарим!