Математика на открито

Откритите пространства и естествената среда предоставят безброй възможности за учене, стига да насочим вниманието си към тях. В природата математиката е навсякъде и това от една страна е изумително, а от друга показва на децата как нито едно знание не е излишно и всичко има смисъл и приложение. Навън, при това от личен опит и на игра децата могат да разберат всякакви сложни концепции, като умножение и деление, дължини, ширини, радиус, диаметър, милиметър, дециметър и т.н. На фермата учим математика непрекъснато докато играем, при това за децата е истински интересно и забавно, а възможностите да се упражняват математически знания са безкрайни и са само въпрос на въображение. Днес ще споделим с вас само някои добри идеи, които можете да приложите с децата, докато сте навън.
 
 
Сортиране, групиране по признак, броене
Съберете всякакви природни материали, докато се разхождате в парка или в гората – шишарки, камъни, плодове, листа, цветя, кестени и т.н. И ето вече имате пълна кошница с възможности за упражняване на математика. Детето може да групира примерно само плодовете, или материалите с определена големина, или цвят и след това да преброи колко са. Да събира и да изважда, да определя кое е повече, кое по-малко, да сравнява.
 
 
Умножение и деление
На фермата дори и най-малките деца разбраха идеята за умножение с помощта на сложни листа от ясен. Сложните листа представляват няколко листни петури, захванати с малки листни дръжки за една обща голяма листна дръжка. Имаме примерно 3 листа от ясен, всеки от по 5 листчета. Децата много бързо могат да пресметнат колко са общо листчетата.
 
 
Създаване на модели
Това е любимо занимание на децата. Например подреждат се в редица 2 шишарки, 3 жълъда, 1 цвете, 2 шишарки, 2 жълъда и детето трябва да постави следващия предмет в редицата, който в случая е жълъд. Друг вариант е всеки природен материал да отговаря на някоя цифра и задачата на детето е да ги подреди по ред или да сметне колко прави един предмет плюс друг.
 
 
Измерване
Шивашки метър, линия или ролетка е всичко което е нужно за да измерват децата височини, ширини, обиколки, диаметри, големини и т.н. Могат да търсят най-дебелото дърво или да определят кое е по-голямо като размер - осата или стършела, да подредят камъни по големина … все занимания, които ги държат дълго време концентрирани и заинтересовани.
 
 
Геометрични форми
Да учиш геометрия на открито е просто прекрасно. От това да търсиш различни форми след природата до това да си построиш сам къща, на която първо си направил чертеж. Ъгли, перпендикуляр, обиколка, лице на геометрични фигури – всичко това може да бъде преживяно и разбрано като детска игра, защото децата обожават да творят и да изграждат нещо сами и докато го правят неусетно научават и много неща.
 
 
Не е нужно да седиш зад чина, да пишеш в тетрадката и да решаваш задачи, за да разбереш и обикнеш математиката. Понякога е нужно само да излезеш навън и да поиграеш сред природата. А ние не се учудваме ни най-малко, когато накрая всички радостно възкликват „Ооо, математиката можела да бъде много интересна“!

Още интересни идеи, можете да откриете тук - https://biotifulfarm.bg/wp-content/uploads/2020/01/Математически-лов-на-открито-2.pdf
 
 Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!
0

Your Cart