Емоционална интелигентност

Пермакултура и здраве

Пермакултура и здраве

……. или какво научихме от природата за отглеждането на деца.

Влюбих се в алтернативното земеделие и в частност в пермакултурата, защото преди това вече бях влюбена в децата си. С появата им на бял свят започна и моето дълго и постоянно учене, за това как да създадем достатъчно предпоставки, за да израснат те здрави и щастливи. Така любопитството ме отведе към отглеждането на чиста храна, но това което ме впечатляваше повече в тази сфера беше, че четях за земеделие, а всъщност научавах толкова много за човешкия организъм, защото установих че принципите, които работят са едни и същи и за двете неща.

Хората които ни познават знаят, че и двамата с половинката сме горски хора по професия. Пет години с ентусиазъм (някои от нас с по-голям, други с по-малък 🙂 ) изучавахме тайните на природата. Накрая на следването със сигурност не знаех как е лиственица на латински, но знаех, че природата създава перфектни системи. Всеки, сигурна съм, се е разхождал из гора. Това, което човек вижда там на пръв поглед изглежда като един невъобразим хаос, но истината е, че всичко в нея си е на мястото. Всичко е там, където трябва да бъде и всичко е по толкова, колкото да се поддържа невероятния баланс на системата. Ако нещо стане в повече, цялата система се самозадейства, за да възстанови отново хармонията. Ако е в по-малко, друг вид заема изпразнената ниша. Пермакултурата е метод, който копира мъдростта на естествените екосистеми и го прилага в културите създадени от човека. Целта е да се създаде перфектна саморегулираща се и самовъзстановяваща се система, която води свой живот, без да се нуждае от човешка намеса. Така преди години разбрах, че същото трябва да постигнем и при отглеждането на децата. Основен принцип и за земеделието и за децата за нас стана – Създай среда в която животът да процъфтява!

Толкова много може да научи човек от природата, стига да се вгледа малко по-внимателно. В търсенето на отговора, как да създадем среда в която животът да процъфтява ни беше достатъчно да погледнем една конвенционална селскостопанска нива и естествена гора. Нивата, дори и да изглежда добре в момента, тя бавно, но за сметка на това пък сигурно върви към упадък в дългосрочен план. Затова в един момент започва да се нуждае от изкуствени субстанции и химикали. „Този, който не е зает с това да се ражда, е зает с това да умира“, казва Боб Дилън, а аз не исках децата ми да се нуждаят от допълнителни имуностимулатори, лекарствени препарати и химически продукти. Затова се заехме да изградим една процъфтяваща среда в детския организъм, която сама се грижи за своето оптимално състояние. И както вече споменах, според нас този баланс лежи на три важни фактора – хранене, движение в естествена среда и психо-емоционално състояние. В следващата статия ще ви споделя, как действаме по отношение на храненето, отново в унисон с великите уроци на природата. Благодарни сме за тези уроци, защото винаги, когато не знаем отговора на някой въпрос, просто поглеждаме как природата решава този проблем и отговорът веднага е на лице. Желанието да насочим вниманието към мъдростта на природата за ежедневни въпроси е онова, което искаме да предадем на всички наши клиенти и участници в програмите ни и една от главните причини да създадем ферма BIOTIFUL.

.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я на своите приятели. Благодарим!