You are currently viewing <h4>Ползите от повдигнатите лехи</h4>

Ползите от повдигнатите лехи

Ползите от повдигнатите лехи

В основата на пермакултурата стои дизайна и мъдрата организация на мястото. Когато системата е проектирана добре, тя е естествено устойчива и е много по-лесно да се грижиш за нея (особено дългосрочно във времето). Пермакултурните градините представляват истински екосистеми, които имат вградени механизми за постоянно повишаване на почвеното плодородие, което поддържа растенията по-здрави. Здравите растения са по-устойчиви на болести и вредители, което свежда до минимум труда за поддържане. За тази цел, в пермакултурния дизайн често се използват повдигнатите лехи, като метод за отглеждане на растения, за които ще поговорим малко днес.

Какво представляват?

Повдигнатите лехи са място, което е издигнато по-нависоко от терена, посредством наслагване на различни пластове, които да създадат благоприятна среда за отглеждане на растения. Правят се и в различни форми – квадрат, правоъгълник, кръг, спирала или друго и обикновено се поддържат от някаква рамка или ограждение, въпреки че това не винаги е така.

Колкото повече пластове са включени в изграждането на лехата, толкова по-ефективна става тя. Най-често лехите се състоят от 5-6 пласта и всеки от тях си има задача. В случаите, когато от тревна площ, искаш да преминеш към зеленчукова градина е добре първият слой да се състои главно от кашони, хартии или велпапе. Те служат като изолатор и бариера за плевели и едновременно с това ще се разложат бавно, създавайки малко по малко тор, която да подхранва бъдещите растения. Задължително е да се напръскат с вода, за да започне по-бързо процесът на разграждането. Ако искаш да създадеш хугел (т.нар. „топла леха“), тогава първият слой се изгражда от дървени стъбла и трупи. След това могат да се сложат малки дървесни клонки, които имат подобна функция, както и функцията на дренаж, с единствената разлика, че ще им отнеме повече време, за да се превърнат в част от почвата и по този начин ще имаме по-дълго компостиращ компонент. Това е важно, защото по време на този процес се привличат много червеи и други помощници, на които разчитаме в пермакултурната градина. Следващите пластове може да се състоят от полуизсъхнали листа, последвани от животинска тор и кухненски остатъци, като плодове и зеленчуци – може да са огризки от тях или пък такива, които са презрели и не стават за ядене. Накрая повдигната леха е добре да завършва с компост (биохумус), в който да се засее самата продукция. Отгоре, разбира се, мулчираме със слама, за чиито ползи вече не веднъж сме говорили.

Какви са ползите от повдигнатите лехи?

Може би вече си започнал да се чудиш защо е всичката тази излишна на пръв поглед работа? Защо да отделяме толкова време да правим това, когато земята така или иначе си има създадена среда за отглеждане на плодове и зеленчуци. Всъщност повдигнатите лехи имат много ползи, които дават пълно основание на допълнителната работа. Ето някои от тях:

  1. Готова почва за сеитба

Създадените предварително слоеве в лехите, спестяват обработката на земята преди всяко засаждане. Според принципите на пермакултурата оранта е напълно противопоказна, защото се нарушават естествените слоеве на почвата и се унищожава животът в нея. Плодородният слой наречен хумус, се намира в най-горната горната част на почвения слой и когато обърнем пластовете, той отива отдолу и не може да свърши пълноценно работата си. При повдигнатите лехи няма нужда от обработка на земята и така се запазват всички подхранващи свойства на земята.

  1. Контрол върху почвата

Първите слоеве (картон, велпапе), които се използват в повдигнатата леха, възпрепятстват поникването на нежелани растения и треви и по този начин не конкурират основната продукция. Така няма нужда постоянно да се плеви и да се отстраняват нежеланите растения.

  1. Създава се подходящата среда

Избора върху компонентите, които се използват при изграждането на пластовете почва, дава възможност за създаване на подходящи условия за различните видове растения. Сухоустойчивите видове се засаждат на по-голяма височина, докато влаголюбивите са в долната част. Това е особено характерно при изграждането на билкови спирали. Можеш да имитираш камениста почва или дори рохкав горски хумус.

  1. Стабилни нива на влага

При традиционното градинарство отглеждането на растения зависи изключително много от метрологичните условия – при твърде много валежи почвата се преовлажнява и заблатява, а всеки период на суша води до засушаване и изсъхване на почвата. Този тип лехи по-лесно се дренират и абсорбират влагата и така корените на растенията и обитателите на почвата се чувстват по- добре.

  1. По-лесен достъп

Можеш да избереш до каква височина да издигнеш лехите си и това да те улесни по-късно при работата ти. Перфектни са за градинарите, които имат проблем с навеждането.

Освен това разполагаш с ограничено пространство, което можеш да достигнеш лесно от всяка точка. При обикновените градини понякога си е цяло изпитание да работиш върху някои насаждения. Така в опитите си да се погрижиш за някои можеш да нараниш други растения или да стъпкваш почвата около тях, което нарушава качествата й.

  1. Трайно решение

Веднъж създадени лехите се използват в продължение на много години, без почвата да се уврежда и да има нужда от повече обработка. Това е още един начин, по който можеш да си спестиш усилие и време – както казахме, умно градинарство!

  1. Справя се с всякаква почва

Това е най-лесният начин да се пребориш със страдаща земя, която е загубила своите плодородни качества. Независимо какъв е проблемът на почвата – дали има много камъни, плевели или просто е изтощена и изтъняла, или пък искате от тревна площ да преминете към зеленчукова градина, с повдигнатите лехи можеш да решиш всички тези въпроси, благодарение на многото пластове. Повдигнатите лехи са чудесен вариант при терени под наклон, защото задържат водата и предотвратяват ерозията.

  1. Повече на по-малко място

Ако искаш да се пробваш в градинарството, но не разполагаш с достатъчно място, повдигнатите лехи са подходящ вариант. Те са перфектни за усвояването на малки пространства. Ако използваш дървен сандък, можеш дори на терасата си да отглеждаш плодове и зеленчуци.

  1. Красива декорация

Заедно с всички технически ползи на повдигнатите лехи, те имат и декоративна функция. Създават много приятен уют и красота в градината ти. С тях лесно можеш да вмъкнеш малко креативност и изобретателност, като създаваш различни форми и фигури.

И ето – оказва се, че всяко нещо има начин да се оптимизира възможно най-ефикасно. Точно това се опитваме да направим и ние, във ферма Biotiful – да ти предоставим най-добрите продукти, отгледани при най-добрите условия

Вземи нашите продукти тукhttps://biotifulfarm.bg/shop/

 

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!