You are currently viewing <h4>10 растения за контрол над вредителите в градината</h4>

10 растения за контрол над вредителите в градината

10 растения за контрол над вредителите в градината

Един лесен начин за поддържане на здравето в градината е стратегическото засаждане на билки и подправки, отблъскващи вредителите. Има растения притежаващи свойства които или привличат полезни насекоми или отблъскват вредните. Инсектите са склонни да избягват някои растения, тъй като етеричните масла в тях действат като естествено средство за отблъскване. Ето някои растения, билки и цветя, които могат да помогнат за намаляване на вредните инсекти в градината.

Босилек

Известно е, че ароматните масла на босилека отблъскват трипси, комари и различни мухи, така че можете да засадите босилека до всички растения, обезпокоявани от тези вредители. Босилекът има репутация и на отблъскващ нощенките, чиито гъсеници нападат представители на сем. Картофови, затова често се засажда в близост до домати, като освен това прави последните по-едри и по-вкусни. Имайте предвид обаче, че засаждането на босилекът отблъсква много насекоми, но може да привлече някои като скакалци и бръмбари.

Пореч

Пореч, още познато като „лечебна краставица“ е едногодишно тревисто растение e чудесно за отглеждане в градината. Той отблъсква гъсеници и привлича полезни пчели и други опрашители. Поречът също така добавя микроелементи в почвата. Засят веднъж, той се замозасява следващите години.

Лавандула

Лавандулата се използва от векове, за да добави успокояваща миризма и в градината и в дома. Тя е прекрасно растение за борба с вредители, тъй като може да помогне за отблъскване на молци, бълхи, комари и мухи. Засадете го в слънчеви райони на вашата градина или близо до входа на къщата. Това растение е лесно за поддържане, тъй като по същество може да оцелее при всякакви метеорологични условия.

Хризантема

Хризантемата помага за отблъскване на много вредители, включително паяк акари, кърлежи , хлебарки, листни въшки и нематоди. Съставката в цветята на хризантемата, която предпазва от вредителите, е пиретрум. Тази съставка се използва в многобройни спрейове и шампоани за домашни любимци, както и за производството на биологични инсектициди.

Петунии

Петуниите често наричани ​​естествен пестицид, тъй като отблъскват различни насекоми и буболечки. Те са лесни за отглеждане и цъфтят в красиви, живи цветове. Можете да ги засадите на слънчеви места в близост до вашите билки или зеленчуци. Отблъскват листни въшки, цикади, различни бръмбари и гъсеници.

Тагетис

Тагетисът е вероятно най-известното растение за отблъскване на насекоми. Оранжевите цветчета отблъскват белите мухи и убиват лошите нематоди. Корените на едно растение тагетис прочистват около един квадратен метър площ от нематоди, които разболяват зеленчуците. Отблъскват също паякообразни акари, бръмбари и охлюви. Засадете ги в слънчеви райони на вашата градина. Ако имате зеленчукова градина, можете да ги засадите из цялата градина, за да си осигурите цветни естествени пестициди.

Латинка

Латинката привлича черни листни въшки, като по този начин облекчава полезните растения от тях. Засадете латинка около плодните дървета и нашествието на листни въшки няма да бъде толкова опасно. Помага и срещу белокрилката, освен това привлича и хищни насекоми, които се хранят с вредители. 

Кориандър

Кориандърът е роднина на магданоза. Има силен и изразен вкус и аромат, затова се използва широко в кухнята. Той е отлично медоносно растение. Oтблъсква листните въшки, колорадския бръмбар и паякообразните акари.

Копър

Копърът е цъфтящо растение от семейство моркови. Той е издръжлива многогодишна билка с жълти цветове и перисти листа. Отблъсква листни въшки, плужеци и охлюви. Копърът привлича опрашители и хищни оси, а листата му се използват като храна от гъсеници на пеперуди, така че ако го засадите на разстояние, можете да помогнете като държите гъсениците далеч от вашите зеленчуци.

Слънчогледи

Слънчогледите всъщност привличат листни въшки. Какво е толкова прекрасно в това? Големият слънчогледов цвят работи добре като капан, който пренасочва листните въшки от по-податливи растения. Слънчогледите са толкова жилави, че рядко се увреждат от листни въшки.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!