You are currently viewing <h4>Ротация на културите в градината</h4>

Ротация на културите в градината

Ротация на културите в градината

Почвата е най-важният ресурс от който се нуждаят растенията, за да живеят и да се развиват. Между почвата и културните растения, които отглеждаме в градината непрекъснато протича обмен – даване и връщане на вещества, микроелементи, семена, бактерии, гъбички и т.н. За да се обогатява почвата, да се развиват максимално добре зеленчуците и да се избегнат болестите и неприятелите, които съпътстват отделните представители, е добре да се сменя мястото на което отглеждаме нашите култури. В земеделието този принцип се нарича сеитбообращение.

Различните растения, които отглеждаме имат нужда от различни хранителни вещества в зависимост от това, коя част от растението е приоритетна и съответно има нужда от нутриенти за растеж и развитие. В повечето случаи тези приоритетни части са и частите, които ние използваме за храна.

Принципите на сеитбобращението се базират на нуждите от хранителни вещества и изискванията на отделните растения. Изходната точка е, че през годината растенията извличат различно количество вещества от почвата, за да образуват един или друг орган. В зависимост от потребностите културите са делят на:

  • силно извличащи култури: домати, краставици, пипер, тиквички или това са растенията, които образуват плодове
  • средно извличащи култури: алабаш, кромид, моркови, цвекло, репички или т.нар. кореноплодни. Те се възползват от късното действие на органиката и тора в почвата.
  • слабо извличащи култури – това са бобовите. Те не извличат толкова вещества от почвата, затова пък чрез способността си да свързват азота и умението на корените им да разтварят фосфати, съдействат за ново изграждане на почвата.
  • култури, нуждаещи се от много азот – това са всички листни зеленчуци. Затова тяхното най-добро място за садене е след бобовите растения.

Минимум три години е времето през което сходни видове не е добре да се садят в една и съща леха. В противен случай се наблюдават проблемите при монокултурното отглеждане на растения,  а именно болести в почвата, изтощение и чести нападения от вредители. Познаването на принципите на сеитбообращението е още един начин да плануваме правилно засаждането на зеленчуците в градината.

Схема на 4 годишна ротация на зеленчуци в градината, можете да си изтеглите от тук. 

Използвана информация: Наръчник по екологично градинарство – Крафт фон Хайниц, Георг Меркенс.

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!