You are currently viewing <h4>Свободата на неструктурираната игра</h4>

Свободата на неструктурираната игра

Свободата на неструктурираната игра

„Никога не се опитвай да направиш щастливото дете по-щастливо!“

Може ли, ако на детето не му е интересна темата, да я смените с друга? – попита една майка явно свикнала да се грижи за перманентното щастие на своето дете. „Не, за съжаление“, беше моят отговор. „няма как една дейност да е интересна за всички и ако на някое дете предлаганите занимания не са интересни, това е защото си е намерило нещо друго, което да му е по-интересно в момента и това е прекрасно“.

Във фермата ние толерираме правото на избор на децата – дали и до колко да участват в организираните занимания. И когато има организирани дейности се стараем те да не отнемат повече от един час. През останалото време оставяме децата да играят свободно и да практикуват н.р. неструктурирана игра.

Неструктурираната игра е не ръководената от възрастни игра. Когато децата участват в неструктурирана игра, играта им се мотивира от собствените им желания и любопитство, без да бъде водена от инструкциите и правилата на възрастините. Това са занимания изцяло инициирани от децата, с които те охотно се ангажират, решавайки сами кога да започнат и кога да спрат.

Все повече експерти изтъкват, че свободната игра е изключително важна за децата и ние, като родители и учители е важно да насърчаваме подобен тип дейности и занимания, вместо непрекъснато да се опитваме да занимаваме децата и да търсим как да им ангажираме вниманието.

Свободната игра има едно главно преимущество и то е, че остава отговорността за щастливо прекараното време на самите деца. Така децата стават инициатори на интересни за тях занимания, вместо пасивно да чакат някой да ги забавлява. Свикват да търсят креативни решения на собствените си потребности от вълнуващи занимания, вместо да разчитат на други хора, телевизори, електронни устройство и прочие да запълват времето им. Неструктурираната игра е начинът по който детето се учи да управлява самостоятелно своя живот, защото липсват насоките, напътствията, инструкциите стъпка по стъпка, които някой друг определя и за които някой друг мисли.

В днешния модерен свят обаче за повечето родители и учители е много трудно да осигурят възможност за неструктурирана игра, поради огромното желание за контрол, страхът от поемането на рискове и непрестанния стремеж към развиващи дейности, с които е много важно да пълним дните на децата.

Насърчаването на свободна игра изисква от нас възрастните да заемем по-пасивна позиция, за да могат децата да приемат активната страна. Единственото, което е нужно да им осигурим са време, пространство и достатъчно материали. И тогава магията започва да се случва. Децата изследват, експериментират, измислят, създават, творят истории, пространства, светове.

Погрешно е да си мислим, че ние възрастните сме по-добри създатели на щастливо и ползотворно прекарано време от самите деца. Всеки, който някога се занимавал с деца знае, че те са в пъти по-добри в това. Един от най-добрите съвети, на които съм попадала е „Никога не се опитвай да направиш щастливото дете по-щастливо!“. Може би е добра идея да си напомняме по-често , че не е нужно да се вкопчваме прекалено в собствените си планове, когато става въпрос за детската игра и да оставим тази задача на самите тях.

.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!