You are currently viewing <h4>Семейства в зеленчуковата градина</h4>

Семейства в зеленчуковата градина

Основни познания за семействата на зеленчуците

Познаването на зеленчуковите семейства, предоставя много полезна информация, която да ни е от полза при работата в градината. Това би помогнало в много случаи да се взимат правилни решения, без да се мисли твърде много. Да познаваш семействата в градината е като да умееш да караш велосипед –  може да не караш всеки ден, но знаеш основните изисквания и можеш да се качиш и да караш по всяко време, когато се появи повод и … няма да паднеш.

Растителните семейства са като човешките семейства – имат общи черти на характера и общи особености, но понякога се случва някой представител да бъде пълно изключение. Както е валидно и при хората – макар да има общовалидни правила, никое правило на важи на 100%, също и растенията не правят изключение. Понякога има членове на семейството, които са избягвани от всички, други пък са любимци на повече семейства. Някои семейства са големи приятели и обичат да са заедно на едно място – например Кръстоцветни и Устоцветни, а други са големи врагове и се избягват взаимно като Бобови и Лукови.

Може да не си спомняте всички членове на едно семейство, но когато знаете примерно, че краставицата и тиквичката са от семейство Тиквови,  ще  знаете и че същите не са много големи приятели с представителите на Картофови.

Понякога се случва някой член от семейството да е нежелан, тъй като не е дружелюбен с останалите. Такъв е например фенела, братовчед на моркова, който се сади далеч от останалите зеленчуци. Друг братовчед на моркова обаче – копъра е много обичан и е добър приятел на  краставиците, марулята, лука, зелето и царевицата, но може да предизвика проблеми при доматите и морковите.

Познавайки зеленчуковите семейства, ще можете по-добре да разбирате взаимоотношенията между членовете на различните семейства, ще можете да прецените кои растения добавят азот към почвата, кои излъчват летливи вещества, прогонващи насекомите…. ще установявате лесно логиката на връзката –  кой с кого е свързан, с кого се понася добре и с кого не.

Кои са най-популярните зеленчукови семейства, както и какви са техните характерни особености, можете да видите тук. 

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!