You are currently viewing <h4>Супер силата на кейла</h4>

Супер силата на кейла

Супер силата на кейла

Ако опакованите и етикирани витамини в аптеката могат да бъдат представени с един единствен природен продукт, то това щеше да е кейл. 

Това е така, защото витамините, съдържащи се само в една чаша от тази сравнително малко известна вегетарианска храна, могат да надминат полезната стойност на приеманите в продължение на цяла седмица други храни. Тази чаша кейл ще осигури на тялото изобилни количества витамини К , А и С, които се борят с различни болести, както и добри количества манган, мед, витамини от групата В, фибри, калций и калий. Една чаша кейл съдържа:

684% от дневната стойност на витамин К,

206% от дневното количество витамин А, 

134% на витамин С (и дори повече в листата на къдравия кейл).

Кейлът може съвсем справедливо да се нарече суперхрана, заради високата антиоксидантна активност в този зеленчук. Фитонутриентът индол-3-карбинол помага за възстановяване на ДНК клетките, като в същото време забавя растежа на раковите клетки. Със съдържанието на сулфорафан, кейлът предпазва от рак на простатата и дебелото черво. Проучвания са установили, че също така притежава свойства, улесняващи задръстванията от секрети в белите дробове. Полезен е за стомаха, черния дроб и имунната система. Съдържа лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване на очите от дегенерация.

Сравняват кейла с говеждото месо, което е известно като най-добрата храна източник на желязо, протеини и калций. Противовъзпалителните способности на кейла са ненадминати сред листните зеленчуци, което го прави чудесна храна за превенция и дори лечение на артрит, сърдечни заболявания и няколко други автоимунни заболявания.

Омега-мастните киселини се наричат ​​есенциални, защото тялото се нуждае от тях, за да остане здраво, но те трябва да се набавят от източници извън тялото – кейлът е отличен източник на здравословни мазнини. Предимствата на тези често споменавани, но малко разбирани съединения, включват тяхната способност да регулират съсирването на кръвта, да изграждат клетъчни мембрани в мозъка и да предпазват от сърдечни заболявания и инсулт. Те могат също така да помогнат при борба с автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.

Една порция от кейл съдържа 121 милиграма омега-3 мастни киселини и 92.4 милиграма омега-6 мастни киселини.

Кейлът има много впечатляващ брой флавоноиди, всеки от който върши своята здравословна работа в тялото. Съдържа повече от 45 уникални флавоноиди, които имат както антиоксидантни, така и противовъзпалителни ползи. Помогат за поддържане на нивата на холестерол в нормални граници и изчистването на вредните свободни радикали в тялото. Два от най-важните флавоноиди присъстват в кейла в изобилие – кемпферол и кверцетин.

Кейлът подпомага естествената детоксикация. Храните, които поддържат двете  фази на детоксикация – фаза 1 и фаза 2, са от ключово значение за поддържането на ежедневното премахване на вредните вещества от тялото. Фаза 1 детоксикация е, когато токсините се разпадат на по-малки частици, а по време на процеса на детоксикация във фаза 2, разпаднатите токсини се изхвърлят от отделителната система.

Ако се консумират само храни, които поддържат фаза 1, но не и фаза 2, разпаднатите токсини могат да започнат да се натрупват в тялото. Но изотиоцианатите (ITCs) в кейла подпомагат както фаза 1, така и фаза 2 на детоксикацията.

Kейлът е един от най-добрите зеленчуци за нашето здраве. Зареден с много витамини, консумирането на този зелен зеленчук помага при превенция на рак, сърдечни заболявания и автоимунни заболявания. И всички тези хубави неща, поднесени вкусно за вечеря.

⇒ Поръчай кейл от нашия онлайн магазин

.

Източник и допълнителна информация: 
https://foodfacts.mercola.com/kale.html

Хранителни факти и калории на кейла. 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!