11 вдъхновяващи детски книжки за Природата

Природата е нашата естестествена среда и децата усещат това инстинктивно. Да са сред природата, да прекарват време на открито и да взаимодействат с всичко което е около тях, е извор на безкрайно много знания и приятни емоции. Децата непрекъснато задават въпроси: Това какво е? Онова какво е? Каква е разликата между едното и другото? Те искат да опознаят света в който живеят, искат да се свържат с него и да открият своето място в него.
Нашата Земя е пълна с красота и невероятни факти, на които любопитните детски очи само чакат да се насладят и детските умове да попият. Но винаги е добре да имаме помощници по пътя, с подкрепата на които по-лесно да разбираме и да си обясняваме чудния природен свят. Тук на помощ идват книгите. Днес ви представяме няколко прекрасни детски книги, които могат да бъдат пътеводител за децата и да им помогнат да научат как работи природата и какво можем да направим, за да запазим природните ресурси и да се грижим по-добре за нея.

Възползвайте се от тях и се насладете на времето прекарано на открито, заедно с децата.

 
„Малкият градинар“, Автор: Емили Хюз

Чудна история за едно мъничко момченце, по-мъничко от листенце на цвете. То много обичало градината си и правило всичко по силите си, за да я съживи. Но било толкова уморено. И имало нужда от малко помощ.
 
"Дървото", Автор: Дейвид Бърни

Книгата "Дървото" ще ви запознае с едни от най-удивителните организми, без които животът на Земята би бил невъзможен. Разходете се в гора, притихнала в снежната прегръдка на зимата. Насладете се на прекрасните орхидеи, които растат по дърветата в джунглата. Почувствайте величието на най-големите живи организми в света и чуйте шепота на дървета, които живеят вече повече от 4 хиляди години. Разгледайте вътрешността на едно дърво и разберете как се развива от малко семе до част от величествена вековна гора…
* Удивителни дигитални илюстрации
* Двойно разгъващи се страници и панорамен елемент
* Речник на понятията
За автора: Дейвид Бърни работил като биолог в горски природен резерват, преди да започне кариерата си на автор на научно-популярни книги за дивата природа и околната среда. Написал е повече от 100 книги, някои от които отличени с научни награди.
 
"Енциклопедия за природата"

Енциклопедия за природата е съкровищница от информация, любопитни факти и идеи за любителите на природата. Съдържа разделите: "Дървета"; "Цветя"; "Птици"; "Морският бряг"; "В градината". В нея децата ще открият полезна информация както за дърветата, така и за цветята, птиците и техните местообитания. Написана на достъпен език и подплатена с много илюстрации, енциклопедията ще се окаже полезен спътник в природата и незаменим помощник в уроците по природознание и биология. Освен подробностите, свързани с появата, развитието, размножаването и приложението на растителните видове, в нея ще откриете чудесни идеи за оползотворяване на наученото.
 
"Една година в градината", Автори: Петра Бартикова, Анета Жабкова

Разгърнете книгата, за да наблюдавате как градината се променя през пролетта, лятото, есента и зимата. Ще ви запознаем с някои цветя, птици и насекоми. Ще разберете кой посещава градината през различните сезони, как паяците разпъват мрежи между растенията и защо са полезни калинките и дъждовните червеи, как изглежда домът на къртицата и как поповите лъжички се превръщат в жабки. Ще ви покажем как да отгледате растение, как да направите къщичка за калинки, хранилки за птици и вкусен сладкиш. Нека преживеем заедно една година в градината!
 
"Защо трябва да се грижа за природата?", Автор: Сюзън Мередит

Защо са опасни парниковият ефект и киселинните дъждове?
Какво е зелена енергия и екологична среда?
Кой е виновен за замърсяването?
Само правителствата ли трябва да се грижат за планетата?


Книгата отговаря на актуалната потребност от екологичен начин на живот. Кратко, но изчерпателно, на достъпен език запознава с екологичните проблеми на планетата и с ролята на човека във възникването на повечето от тях.
Дава многобройни идеи как всеки лично може да допринесе за опазването на планетата и посочва финансовите ползи от това за домакинството – пестене на енергия, вода, материали и т.н.
 
"Градска география" Автори: Десислава Димитрова, З. Христова

И баба знае да търси приключения в планината, сред дивата природа. Но когато бабата си счупва крака, нейните внуци Тони, Марти и Мая откриват онези приключения, които ги дебнат на две крачки от тях, в самия град. Истински зверове - като кучетата и въшките. Истински битки - като битката за кварталната градинка, с черна магия и нови познайници сред подземния свят. Истински живот, който расте и повяхва, крие се под земята и отново вири носле. И за капак: всички перипетии на любовта.
 
"Удивителният свят на растенията"

Кое е най-отровното растение на Земята? Защо някои цветове миришат на развалено месо? Наистина ли има растения, които се хранят с изпражненията на плъховете?
В тази книга ще откриете отговорите на тези и на още много въпроси, ще се запознаете със смайващи природни чудеса – от най-високото дърво до най-малкото цвете, от най-издръжливите растения до най-необикновено изглеждащите цветове. Книгата ще ви разкрие изумителния свят на растенията, без които животът ни би бил невъзможен.
Изданието е с панорамни илюстрации и разгъващи се и подвижни допълнения. Отличено е с награда на Британското кралско научно дружество за научно-популярна детска книга.
 
"Първа книга за малки градинари", Автори: Емили Боун, Абигейл Уитли

Книгата предлага идеи за растения, които всеки може да отглежда, дори и без градина. Следвайте ясните и подробни указания стъпка по стъпка и отгледайте сами слънчогледи, ягоди, картофи, салати, цветя и още много други растения... Лесни проекти за деца за отглеждане на растения в саксии у дома.
 
"Енциклопедията „Защо? Животни", Преводач: Боян Вагалински

Фантастични факти за любопитни умове!
Енциклопедията „Защо? Животни“ отговаря на всички удивителни въпроси, които децата си задават за птиците, бозайниците, влечугите, буболечките, рибите и други. Тази пъстра и вълнуваща книга е пълна със страхотни картинки и невероятни факти за люспестото, пухкавото, слузестото и дивото животинско царство.
 
"365 занимателни игри на открито"

Предложения за невероятни дейности, които ще приковат вниманието ви за часове. Тази книга ще ви помогне да откриете света на природата – точно пред вратата на дома ви!


Открийте... Наблюдавайте... Проучете... Създайте...


В тази книга са описани много забавни и вълнуващи дейности - от построяването на палатка до хербаризирането на цветя и улавянето на насекоми. Носете я с вас където и да ходите и винаги ще намирате по някое занимание, което ще ви помогне да проучите и опознаете природата.Направете хотел за буболечки, създайте облак, открийте вкаменелост, разпознайте стъпките на животни, разгледайте скално езерце и още много, много други!
 
"Диво", Автор: Емили Хюз

От страниците ни се усмихва малко момиченце с дълга зелена коса, което не познава нищо друго, освен дивото – птица го е научила да говори, мечка - да се храни, лисица – да играе. Но идват "непознати животни в гората", които правят всичко погрешно. Ще оцелее ли дивото в цивилизацията? Кое е правилно и неправилно? Кратките, вечни въпроси.
Любим цитат от страниците: "Защото не можеш да опитомиш нещо, което е толкова щастливо диво..."

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!
0

Your Cart