You are currently viewing <h4>Био ли са продуктите на Biotiful?</h4>

Био ли са продуктите на Biotiful?

Био ли са продуктите на Biotiful?

За да отговорим на този въпрос трябва да разкажем каква е предисторията на ферма Biotiful. А тя е много лична.

Зеленчуковата градина на село е може би най-осезателният ми спомен от детството. Помня как лежа в хамака, наоколо прожужават пчели или други насекоми, слънчев лъч минава през сливовото дърво, вятърът носи мирис на доматени растения. …Спомените, които са докоснали всички сетива, остават ярки и често ни пренасят обратно в миналото.

После пораснахме, родиха се децата, къщата на село почти се срути, дворът опустя, но спомените за щастливите моменти в селска простота никога не ме напуснаха и винаги ме караха да търся онези усещания, които пълнят душата и в живота си на възрастен. Така започнах отново да мечтая за зеленчукова градина и докато мечтаех, започнах да чета как да отглеждаме растения, според естествените повели на природата.

Ние сме хора израснали сред природата – по гори, планини, реки и поляни. Това сме учили и това сме работили. Може би съзнанието ни е променено, може би е съхранено, но няма сила на света, която да ни убеди, че как се отглежда едно растение – с химикали или без е все едно. Че минималното пръскане е за предпочитане, за да се роди все пак някаква реколта, че дребната вреда от пръскани домати е по-добре, отколкото риска от никакви домати. И когато никой около нас не вярваше, че могат да се произведат зеленчуци без химикали, ние се заехме със задачата да проверим вярванията си и съветите на практикуващите природно земеделие от книгите на практика.

Така се роди ферма Biotiful. От спомени и от вяра. Не заради европроекти, не заради земеделски субсидии и не заради модерно маркетингово позициониране. Продуктите на Biotiful са био, но ние не искаме да ви го доказваме със сертификати, макар че през тази година предстои да получим такъв сертификат. Този сертификат за нас няма да говори нищо, а на клиентите ни ще дава фалшива сигурност. Не за друго, а защото е просто един документ. Сертифициращите и контролиращи органи навсякъде по света работят с документи. Тях не ги интересува  какво се случва на практика, важното е какви документи се представят. Всяко едно действие или бездействие се доказва с документи. Каква е истината зад тези документи обаче, никой никога не знае и няма да научи.

Затова ние искаме да ви доказваме, че нашите продукти са био, като ви каним да дойдете и да се убедите лично. Нашите врати са винаги широко отворени за всеки посетител, ще ви разходим из фермата, ще ви разкажем кое, как и защо отглеждаме и ще ви дадем да си откъснете и опитате зеленчуци, които даже не е нужно да се мият. С тях храним децата си, не само нашите, но и всички малки посетители във фермата, тях ядем ние.

След вече 4 години проверка – могат ли да се отглеждат зеленчуци без химикали,  вече знаем, че може. При това тези зеленчуци са не само чисти, те са пълни със сила и енергия събрана от здрава почва и от слънцето. Те имат друг вкус и друг аромат – истински, автентичен. Те са храната, която искаме да слагаме на нашата маса и която искаме да предпочитат децата ни. Зеленчуците произведени във ферма Biotiful са истински и чисти. Дали са био, за нас е без значение. Един биосертификат никога не може да замести, смисъла на едно начинание.  А днес, когато понякога лежа на хамака във фермата, пчели прожужават и вятърът донася аромат на лофант, знам че съм на правилното място и правя правилните неща…. и това ми стига!

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!