Ние сме Силвия и Димитър и нашата обща история започва още през 2000 година.

Събра ни Лесотехническият университет, където и двамата учихме Горско стопанство. По-късно пътят ни пое в една посока, макар и на различни места – Държавната горска администрация. През времето, което прекарахме в системата на горите, имахме късмета това да се случи в едни от най-красивите, стари и вдъхновяващи гори – тези на Странджа планина. Учихме се от най-добрите специалисти в областта, а научените уроци ползваме и до днес. После се появиха децата и покрай тях професионалните ни пътища се разделиха, за да поеме всеки в своята сфера на работа и развитие. След няколко години трупан опит в озеленяването и поливните системи, Димитър стартира собствен бизнес. Грийн грас е фирма, която се занимава с озеленяване и поддържане на зелени площи и вече е на близо 6 години. Проектът, с който най-много се гордее фирмата, са градините на МОЛ Странд, където всички вложиха много креативност и старание, за да постигнат впечатляващия резултат. В последствие интересите му се насочиха към изучаване на Пермакултурата като пресечна точка между земеделието и горското стопанство.

Аз след няколко години редуване на майчинство и работа в Община Бургас като екоинспектор, реших че е крайно време да реша какво наистина ми се прави в живота и така пътят ме отведе на „стари години“ отново в университета. Този път, за да науча повече за една сфера, която ме вълнува още от детството ми и в която още тогава интуитивно усещах, че нещо не е както трябва – образованието. Записах магистратура по Неформално образование към Факултета по педагогика на Софийския Университет. Специалността има за цел „да подготви кадри с висше образование за нуждите на интензивно развиващата се сфера на допълнителни и алтернативни образователни услуги за деца и възрастни, предоставяни от специализирани държавни, частни и неправителствени организации извън официалната (формална) образователна система“. През цялото време на следване, акцентът ми беше върху Обучението на открито (Outdoor education) като потребности и възможности, защото идеята за фермата беше вече отдавна в главата ми.

Така съчетахме досегашния си опит с интересите и търсенията си и през 2015 официално стартирахме ферма BIOTIFUL. Създадохме мястото с много любов и грижа – на първо място за да отглеждаме храна, която е в състояние да възстановява здравето, защото е отгледана според природните повели с минимална намеса от наша страна. После, поканихме тук децата, за да се докоснат до красотата на естествения свят и играта на открито. И накрая искаме да споделяме опита, знанията и интересите си с други хора и да помагаме на всеки, който иска да черпи от мъдростта на природата.

Мисията ни е да свързваме хората с природата – не само тази около нас, но и тази вътре в нас. Да допринасяме за повишаване качеството на живот чрез чиста храна, смислени преживявания и дълбока връзка с естественото, дивото и неподправеното. Осъзнаваме, че в България паралелът между храната, емоциите (като вътрешно преживяване на човек) и здравето е все още подценяван, но ние гледаме в бъдещето и ще сме тук за всички, които имат нужда от нещата които правим и произвеждаме.

Надяваме се да се запознаем във фермата лично!