Последните години ни показаха колко уязвими са човешките системи пред превратностите на Природата. Накара ни да се замислим за истинските стойности. Провокира ни да потърсим нови възможности, да променим представите си за това кое всъщност е важно и истински ценно в живота ни. Възможността да живееш близо до естествената природа и умението да произвеждаш самостоятелно храната си от хилядолетия е източник на сигурност и увереност в утрешния ден, също и на радост, добро здраве и безкрайно творческо вдъхновение.

Като хора, избрали този начин на живот и вече живеещи го, решихме да подадем ръка на всички, които смело са решили да тръгнат по пътя на сътворяването на една нова реалност на хармония, радост и изобилие. Обединихме знанията, уменията и натрупания през годините опит, събрахме го на едно място, систематизирахме го и се роди този курс – приключение и подготовка за сбъдване на голямата мечта за собствена Градина, в която да създаваш красота и изобилие, да работиш, да се радваш и да живееш заедно с Природата независимо дали ще бъде в мини градинка в големия град или просторна ферма на село.

Нарекохме го он-лайн курс „Градинарство в хармония с природата, вдъхновено от пермакултурния дизайн“, но всъщност е много повече…. това е вдъхновяващо пътешествие с учене чрез преживяване, обмен на опит, добри практики и практическа работа за създаване на дизайн-проект на собствената ви реална (или мечтана) Градина.

разделител

ТОЗИ КУРС ЩЕ ВИ ПОДКРЕПИ И ВДЪХНОВИ, АКО:


 

 

 

✓  Търсите или вече имате вече свое късче земя или градина, но не знаете откъде да започнете, за да я превърнете в зелен оазис на изобилието и радостта.

✓  Искате да научите повече за това как да отгледате чиста, вкусна и лесна реколта – на село или в центъра на големия град.

✓  Искате да създадете собствен Дизайн-проект на вашата Градина, където да творите заедно с Природата, създавайки устойчиви екосистеми, които осигуряват живот и изобилна реколта за всички.

✓  Мечтаете децата ви да израснат сред удивителния свят на Природата и това да остави щастливи мигове в сърцата им и безценни умения за устойчив начин на живот в ръцете им.

КАКВО Е ПЕРМАКУЛТУРЕН ДИЗАЙН ЗА ГРАДИНАТА?

Терминът „permaculture“ идва от английските думи permanent“ (постоянен) и „culture“ (култура). В по-широк смисъл Пермакултурата се разбира като постоянно поддържаща жизнения цикъл култура, вдъхновена от закономерностите и моделите в природата.

Пермакултурният дизайн е система за проектиране, създаване или регенериране на устойчиви еко-системи, общности и стил на живот в хармония с природата, който може да бъде прилаган от всеки един от нас, както за създаването на малка градска вкусна градинка, така и за организиране на ферма или за отглеждането на цяла гора.

разделител

ВАШИТЕ ЛЕКТОРИ И ВОДАЧИ В ГРАДИНАТА СА:

Димитър и Силвия Узунови - Лесоинженери с над 20 годишен опит в създаването на екосистеми, обучители, създатели и собственици на Пермакултурна ферма Biotiful
Мария Димитрова - Permaculture дизайнер с богат опит в градското градинарство и градинки в малък мащаб, съ-основател на иниативата за Вкусната образователна градинка

ПРОГРАМА И СЪДЪРЖАНИЕ

За да бъде наистина животообогатяващ, ефективен и вдъхновяващ, този курс е базиран на принципите на интегралното учене, екосистемния подход и дизайн мисленето и затова има четири различни компонента за учене, за да носи едновременно удоволствие, полезност и практичност:
 

Zoom срещи в началото и края на курса, в неделя от 18:00 до 20:00 часа.

Видео уроци към всяка тема, които ще може да гледате в удобно за време, дори след края на курса.

Дигитални ресурси за самостоятелна работа

Консултация за създаване на Пермакултурен дизайн-проект на вашата Градина

Обучението е планирано така, че всеки участник да се движи със собствено темпо и в контекста на собствените си нужди и вдъхновение.

В КРАЯ НА ТОЗИ КУРС ЩЕ СИ ТРЪГНЕТЕ С:

✓ Богата колекция от най-необходимите познания по екосистемен дизайн и приложна Пермакултура, които ще може да използвате във всяка дейност в Градината и в живота си.

✓ Конкретни умения, за да проектирате и реализирате собствена Градина, в която работейки заедно с природата ще се радвате на изобилна органично чиста реколта, отгледана с радост с минимални усилия.

Дизайн-проект на вашата собствена (или мечтана) Пермакултурна Градина.

✓ Солидарна общност от съмишленици и експерти за обмен на опит, добри практики и подкрепа.

разделител

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ И ЗАНИМАНИЯ

Започваме на 14 януари (неделя) и приключваме на 24 март (неделя) 2024 г.

Заедно ще пътешестваме през:

10 седмици на учене чрез споделен опит, изследване, планиране, практика и споделяне

2 Zoom срещи  – за учене чрез преживяване, въпроси и практическа работа по собствен Дизайн-проект – срещите ще провеждаме веднъж на две седмици, в неделя от 18 до 20 ч.

45 + видео урока с най-ценното и най-вдъхновяващото от Пермакултурния дизайн, които ще имате на запис и може да гледате в удобно за вас време, както в рамките на курса, така и след приключването му.

Практическа работа и консултации по създаване на Дизайн-проект на вашата собствена (мечтана или реална) Градина

Група за споделено учене и обмен на добри практики по време на курса и след това

КАКВА Е ЦЕНАТА?

✿ Таксата за участие е:

  • 420 лв.

  • Можете да заплатите и да се включите във всеки един момент по време на продължителността на он-лайн курса.

✿  В цената са включени:

✓  45+ видео урока на запис, които ще бъдат достъпни и след края на курса

✓  2 Zoom интерактивни срещи по 2 часа в неделя от 18:00 до 20:00 часа

✓  съвместна работа и експертно съдействие по вашия Дизайн за Градина

✓  колекция от дигитални ресурси – Дизайн-карти и Наръчник на Градинария със схеми и иконографики

✓  он-лайн ресурси и работни материали

ЗАЕДНО В ГРАДИНАТА: Екипната работа и силата на общността са ключови фактори за успеха на всяка една Градина, затова таксата за участие е валидна както за участието на индивидуален участник, така и за един екип (семейство, група, общност), които заедно работят над общ проект за Градина. Условието е, членовете на екипа да са до 3-ма човека и да бъдат предварително заявени във формата за регистрация.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧА?

Вашето място в курса ще бъде резервирано след попълване на формата за регистрация и ще бъде потвърдено по е-мейл след заплащане на таксата за участие.

Местата в този курс са ограничени до 16 участника (екипа)  с цел да бъде максимално лична, ефективна и ползотворна съвместната ни работа. Веднага след запълване на бройката формата за регистрацията ще бъде затворена.

✿ С обич и грижа за Бъдещето, с част от приходите от този курс, ние ще подкрепим създаването на нови образователни градини за децата на България.