You are currently viewing <h4>Деца играят на вън (outdoor education)</h4>

Деца играят на вън (outdoor education)

Деца играят вън (Оutdoor education)

Обучението на открито (outdoor education) беше темата на дипломната ми работа, с която завърших магистърската програма по неформално образование към Софийския университет. Това беше и темата поради която изобщо записах магистратурата. Естествената среда е като отворена енциклопедия, от която могат да се черпят неограничени количества знания и любопитни факти и за мен е истински важно да не се подминава този образователен ресурс. А знам за това, защото бях от онези щастливци, които прекарваха летата си на село и сред природата. Ваканциите ми минаваха в каране на колело от сутрин до вечер, катерене по дърветата и люлеене по клоните, шляене по поляните и къпане в реката, бране на гъби и лов на раци, скачане на въже и строене на индиански колиби. Това са едни от най-смислените дни от детството ми, не само заради незабравимите преживявания, но и заради всички онези неща които научих от пряк опит.

После дойдоха нашите деца и с тях преоткрих откритите пространства. Навън никога не им е скучно, винаги намират с какво да се занимават – изследват, проучват, строят, мислят, питат и най-важното наблюдават. Благодарение на игрите в естествена среда, децата се научават да наблюдават, а това е много важно умение, което ще им служи цял живот. Наблюдението развива системното мислене и разбирането за причини и следствия. Помага им да виждат процеси, а не само крайни резултати. Това разширява съзнанието и дава повече възможност за справяне в проблемни ситуации и преодоляване на трудности.

В днешната статия ще покажем защо според редица изследвания откритите пространства са от значение за развитието на когнитивните (познавателни) способности, способностите за мислене, комуникиране и мотивация, както и за повишаване на резултатите в училище, а в следващата ще разгледаме здравословните ползи.

Ученето на открито предоставя директен контакт на децата с естествения свят.
Екологичните проблеми са с нарастваща важност в глобалния политически дневен ред, докато едновременно с това много хора живеят градски живот, които не им дава възможност да установят връзка между техните действия и елементите, които поддържат живота на земята. Ученето на открито позволява на децата да развият разбиране и ценности, които са придобити от непосредствен опит в естествения свят. Това им помага да заемат позиция на действащи личности, а не на пасивни наблюдатели и потърпевши.

Ученето на открито е източник на вдъхновяващо образователно преживяване.
Обучението на открито може да бъде впечатляващо, вълнуващо, вдъхновяващо, развиващо и удовлетворяващо по много начини. Силата му го превръща в ценна възможност при преодоляването на някои от най-големите предизвикателства в ученето, поради включването на най-силната мотивация за учене – интереса и любопитството.

Децата, които имат затруднения с учебния материал често се подобряват, когато учат на открито.
Обучението на открито формира толкова различен климат на учене, че децата които обикновено трудно се справят в училище стават много по-мотивирани и способни, когато учат навън. Учителите често са изненадани от възможностите и интереса, които демонстрират „слабо представящите се“ ученици, както и от степента в която се пробужда потенциала на тези деца.

Децата, които се справят добре с училищния материал, стават по-гъвкави ученици.
Дори децата, които са отлични в стандартна учебна обстановка получават нов, много различен образователен опит на открито. Това се дължи на активното*, практическо учене, което обхваща по-голямо разнообразие от стилове на учене**. Например някои програми за обучение на открито са създадени, за да направят учениците по-квалифицирани и приспособими към реална работна среда. Това има голямо значение в днешния бързо-променящ се свят, който се нуждае от хора учещи през целия си живот.

Личностно развитие. „Ако мога да направя това, мога на направя всичко!“
Участници от всички възрасти и способности често съобщават за лични постижения, особено когато участват в приключенски дейности, като това ги кара сами да се изненадват от себе си. Успехите в подобни предизвикателства повдигат самочувствието на децата и те често прехвърлят успеха и в други области.

Развива междуличностните отношения. „Ако заедно можем това, заедно можем всичко!“
Обученията на открито дават възможност участниците да работят в екип и по този начин да се убедят колко много може да бъде направено, когато се работи като отбор. Тези ценни умения ще служат на децата цял живот.

Активна гражданка позиция и развито чувство за свързаност и лична отговорност.
Когато промените в света се ускоряват, много отделни индивиди се чувстват неспособни да повлияят на политически решения за благоприятни промени в живота и общността си. Обучението на открито помага на децата да поемат контрол върху живота си и да се научат да заемат по-активна роля по въпроси, които са важни за тях.

Защо ученето на открито има значение? Какви са ползите?
Ученето на открити пространства е интригуваща, ефективна и приятна форма на обучение, независимо дали акцентът е върху личността, взаимоотношенията, околната среда или заради самото учене. Обучението на открито осигурява непосредствени преживявания от първа ръка относно нашия естествен, природен свят. То може да бъде активатор за личностна, общностна или културна промяна, което не веднъж се е случвало успешно.

Дълги дни под открито небе, слънчеви лъчи, въздух наситен с аромати на треви, много движение близо до земята и естествения свят – това е било ежедневието на нашите баби и дядовци. Днес на нас това не ни се налага. Имаме комфорта на климатизираните помещения, улеснението на технологиите, имаме дезинфектанти, стерилизатори, ароматизатори, слънцезащитни кремове – пазим се от живота, страхуваме се от него, ограждаме се от защити на няколко фронта, без да разбираме, че се откъсваме от онова, което всъщност ни дава живот. В този контекст си струва си да си зададем само един въпрос – Какво загубихме, когато спечелихме?  Или от какво ни лиши модерния, улеснен начин на живот и защо, въпреки че науките толкова напредват, ние ставаме все по-болни? Оставям ви да си мислите, аз само ще изброя някои от ползите за здравето, които природата ни дава според редица изследователи, проучващи темата.

С какво откритите пространства, подобряват нашето здраве.
Движението на открито. Няма две мнения по въпроса – движението е полезно за всички възрасти, във всички форми. На открито обаче всичко в нашето тяло работи на пълни капацитети, заради наличието на голямо количество кислород. Дробовете се отварят, кръвообращението се подобрява, укрепват се мускулите и сърцето. Резултата се вижда веднага – червени бузи и големи усмивки, това няма как да не се забележи. Изследванията показват, че тези, които спортуват на открито са по-нетърпеливи за дневната доза спорт, в сравнение с тези които тренират в зала или фитнес център.
* За повече информация и изследвания по темата – https://www.greenexercise.org/

Подобрява работата на мозъка. Скорошно изследване установи, че 20 минутна разходка навън независимо дали в парка или в гората, подобрява мисленето и креативността, както никоя друга дейност не може. В книгата Your Brain on Nature, която представлява проучване относно ползите на зелените пространства върху работата на мозъка, авторите съобщават, че „капка природа в деня се равнява на капка морфин за мозъка, тъй като стимулира невроните, понижава кортизола и стрес отговора, подобрява имунната система“.
* Повече тук – https://www.goodreads.com/book/show/13639919-your-brain-on-nature

Витамин Д. Слънчевата светлина има изключително благотворно влияние върху организма. Естественото набавяне на вит. Д, чрез кожата има редица предимства пред използването му във вид на хранителна добавка. В последните години учените установиха, че ролята на този витамин съвсем не опира само до растежа на костите, ами участва в намаляването на възпалителните процеси в тялото, и активно участва в работата на имунната система.
* Статия на бг по темата – https://www.webcafe.bg/id_147696860
* За повече информация, страницата на един от водещите изследователи на витамин Д, доктор Майкъл Холик – https://drholick.com/

Справяне със стреса. Стресът все повече придобива статут на най-голямата самостоятелна причина за влошаване на здравето в днешно време. Темата е дълга, важна и интересна и заслужава да и обърнем специално внимание, затова сега само ще отбележим, че в голяма степен всекидневното напрежение, държи организма в постоянна бойна готовност, което води до изтощение и прегряване. Още по-тревожно е, когато това напрежение присъства в голяма степен и в детското ежедневие. Тогава природата е перфектния антидот за това състояние. Естествената среда действа, като медитация, като спира тревожните мисли и ангажира вниманието с хармония и зареждаща красота.
* За повече информация и изследвания по темата – https://www.linkedin.com/pulse/how-nature-can-reduce-stress-tabitha-jayne

Микробиом – През последните години учените насочиха внимание към микробиома на човешкото тяло, за да установят, че това е цял един свят от микроорганизми, който е в основата на нашето здраве. Микроби, които до скоро се опитвахме да изтребим до крак, оказва се са тези, които поддържат живота. Поради тази причина, според редица изследователи „лекарствата на бъдещето, ще бъдат пълни с микроби и с храната, която те обичат да ядат. Някои от тях смятат, че тревожното нарастване на автоимунни заболявания може да се дължа на прекъсване на дългогодишните отношенията между нашите тела и техните“ стари приятели „- микробите, с които сме коеволюирали.“  А нашите „стари приятели“ са почвените микроорганизми и бактериите в естествената среда, достъпа до които ни осигурява множество позитиви.
* Една изключително полезна статия по темата:
https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/06/healthy-soil-microbes-healthy-people/276710/

В заключение природата и откритите пространства имат толкова благотворно влияние и носят толкова здравословни ползи за нас, че лекарите им дават името витамин G ( от „green space“) и препоръчват високи, ежедневни дози от този витамин.

.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я на своите приятели. Благодарим!