You are currently viewing <h4>Какво научават децата по време на програмите във фермата</h4>

Какво научават децата по време на програмите във фермата

Какво научават децата по време на програмите във фермата

Ние много държим на това, че детският ни център на открито е обучителна зона и че при нас децата учат, въпреки че на пръв поглед изглежда, че те предимно играят. Това което правим при нас не е да вкарваме обучителни цели в игрите, т.е. да практикуваме учене чрез игра, а използваме играта, като естествена форма на учене. Постигаме това с няколко задължителни принципа на работа по време на програмите ни – стараем се ние възрастните да не се намесваме в естествените процеси, които текат в групата, защото сме убедени, че на отговорност човек се учи само като я поема; наблюдаваме и съвсем деликатно насочваме вниманието на децата, към неща които да провокират интереса им, защото ако се вгледаш достатъчно отблизо, дори стръка трева изглежда, като цяла вселена; поощряваме и търсим детските въпроси, защото вярваме че всяко истинско учене започва с въпрос, който сам си задал. В резултат на това ставаме свидетели на изключително интересни ситуации, вълнуващи открития и преодолени вътрешни прегради у децата, а някои които посещават повече от една програма, направо разцъфтяват пред очите ни. И така какво научават децата по време на програмите? Нещата които ще изброя по-долу са само тези, които аз лично наблюдавам, но сигурна съм че има и много други нови неща, които като малки семенца ще порастат в съзнанието на децата и тепърва ще се разлистят.

Научават се да водят преговори. Почти всички игри на които играят децата във фермата са от типа ролеви игри. Непрекъснато се строят домове, колиби, кораби и съвсем естествено децата се разделят на групи и отбори за целите на играта. Това поставя децата в ситуации на борба за ограничени ресурси и подялба на наличните елементи за игра. Налага им се да водят преговори, да отстъпват в името на продължаването на играта, да делят справедливо и да търсят съгласие от типа „аз печеля, ти печелиш“ и от двете страни. Понякога успяват да се справят, друг път не, но при всички положения научават, че да тропнеш с крак и да се разсърдиш не е решение, а трябва да измислят нещо по-работещо от това.

Учат се да убеждават. Много често децата идват при нас възрастните с молба да кажем еди какво си на другите, защото тях не ги слушали. Връщахме ги обратно в играта с препоръката да открият начин, който да заинтригува останалите и да ги накара да чуят, защото най-лесно е да се използва позицията на власт за постигане на дадена цел, но това не е никак креативно и конструктивно.

–  Учат се да се справят сами. В ситуации в които децата предпочитат някой друг да свърши нещо, с което те самите биха се справили, но винаги е по-лесно да се опреш на „патерица“, ние насърчавахме самостоятелността. В резултат на това дори и най- малките ни участници започват да опитват да се справят сами с уговорката „ще опитам първо сам и ако не успея ще те извикам“. Така ставаме свидетели на радостта и удовлетвореността им, когато се справят със задачата, макар и резултатите не винаги да са непременно блестящи.

Учат се на успешна комуникация. По време на игрите понякога се стига до ситуации на конфликти, които се оказват много подходящ повод, за развитието на комуникативни умения.  Най-важно нещо, което децата научават е докъде стига личната свобода на всеки от нас или това, че моята свобода е само до границите на другия човек. Никой не може да влиза в личното пространство на другия, защото това води до естествена реакция на защита и агресия от страна на човека чиито граници сме прекрачили.  Кучето ще ни ухапе, ако му вземем кокала, пчелата ще ни ужили, ако застрашим кошера, кокошката ще ни клъвне, ако и вземем пиленцата. Конфликтите се решават много по-лесно, ако избягваме да влизаме в личното пространство на другите и общуваме на границата между нашата и чуждата свобода.

– Едно от най-хубавите неща, които наблюдаваме по време на програмите, е отприщването на вътрешната свобода при децата. Много от децата в началото имат вътрешни задръжки и притеснения по отношение на това докъде могат да дадат воля на желанията си в игрите и дейностите. Някои деца дори искат да се обаждат на мама и да питат дали може това или онова, но накрая все пак успяват да се отдадат на щастието и се доверяват на вътрешния си глас. Умението да преценяваш сам ситуациите и да поемаш отговорност е безценно и се учи с малки самостоятелни стъпки.

Във фермата всички разказват истории. Измислени, но представени като истина, по време на игрите Диксит, зарчета или карти. Съставянето на истории е изключително творчески процес, който провокира много мисленето. За нас е истинско удоволствие да бъдем свидетели на толкова много разказани и изиграни истории със забавни и вълнуващи сюжети.

Научават, че всичко е свързано. Много се надяваме децата да успеят да разберат концепцията за връзките и свързаността, нещо което непрекъснато обясняваме и показваме. Нито учителя е в центъра, нито ученика – важни са техните взаимоотношения. Нито дървото е по-важно, нито червея – важно е как си взаимодействат. Всеки от нас има роля, която е свързана с всички останали участници и това е най-хубавото на живота – той е жива мрежа..

„Хапят само женските комари“, ми каза веднъж най-малката ни участничка и аз я попитах от къде знае това. „Ти ми каза!“. Аз отдавна съм забравила кога и по какъв повод съм и казала това, но тя е запомнила. И това е прекрасно! Ето така учат децата – днес за комарите, утре за луната, след години за физиката и химията. Учат естествено, когато няма стрес и притеснение дали ще се справят на изпита, когато нещо е провокирало интереса им, докато взаимодействат с останалите деца. При нас го има всичко това, затова във фермата децата наистина учат.

.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!