You are currently viewing <h4>Новото място – до къде стигнахме</h4>

Новото място – до къде стигнахме

Какво успяхме да направим на новото и място и какво предстои да направим

 

Хубавите работи стават бавно, казват хората, и затова и ние не бързаме. Действаме с малки стъпки, в правилната посока и важното е да не спираме.

Това, което успяхме да направим тази зима на новото място е, че изпълнихме нашата програма „Минимум“, която включваше осигуряването на вода, ток, ограждане и стартиране на процедури по изваждане на разрешителни от институциите. Та както се казва, най-важната работа е свършена и щом има ток и вода, можем да преминаваме към по-творческите дейности.

Първото нещо, което плануваме да направим през пролетта е да обогатим мястото, чрез т.нар. зелено торене. Зеленото торене има за цел да подобри съдържанието на органични субстанции и да стимулира живота в почвата. Това се постига чрез засаждане на специални растения, предимно азотфиксиращи (бобови растения), които се окосяват преди цъфтежа и в прясно или леко повехнало състояние се заорават в почвата. Ползите от зеленото торене са наистина много.

 • обогатява се почвата с хранителни вещества и  микроелементи, което повишава съдържанието на хумус
 • подобрява почвената структура чрез засенчване на повърхността, което активизира живота в почвата
 • обогатява с азот
 • намалява ерозията, заблатяването и отмиването на хранителни вещества
 • потиска плевелите, намалява болестите и вредителите
 • подходящи растения за зелено торене – детелина, лупина, фий, грах, фасул, жълт синап, рапица, фазелия, зимна ръж, тагетис, спанак.

Следващото, което плануваме да направим на мястото е засаждането на жив плет. „Само живата ограда създава пространство, в което възниква нещо ново, без да го отделя от заобикалящата го природа“ – Георг Меркенс. За да сме достатъчно полезни, ще споделим и какви са ползите от живия плет, който огражда градината.

 • живият плет има благоприятно влияние върху въздушните движения и температурата
 • дом е на безброй полезни животинки, които поддържат равновесието и жизнените процеси
 • защитава от вятър, влияе върху микроклимата в градината
 • защитава от вредни влияния на околната среда (шум, прах, отпадни газове)
 • живият плет до голяма степен регулира живота на птиците и насекомите, което е основна предпоставка за здраве в градината
 • за жив плет могат да се използват зелени, цъфтящи или плодни храсти и дървета – иглолистни и широколистни

И последното, което имаме за план, поне за сега, е езеро. Градинското езеро не е просто допълнение към ландшафта и разкрасяване на пейзажа. Живото езеро – дом за всякакви водни обитатели и растения има изключително голяма роля във всяка градина, която се стреми към възстановяване и поддържане на естествените природни процеси. „Направата на езерото е може би най-ефективното нещо, което можете да направите в градината, за да подобрите биологичното разнообразие и естествената природа. Повечето диви животни, които ще бъдат привлечени от езерото, ще бъдат от голяма полза за вашата градина или ферма, т.е. опрашители и хищници“ – Джеф Лоутън. Какви са преимуществата на това да има водна площ в градината.

 • водните площи привличат земноводни, птици и полезни насекоми, които регулират числеността на неприятелите в градината
 • езерото променя и модифицира микроклимата в района около него, като прави температурите по-ниски и приятни. Това е много важно за насажденията наоколо
 • границата между две зони, в случая водна и сухоземна, ражда най-голямото разнообразие от животински и растителни видове
 • езерото играе ролята на воден резервоар и е част от принципа за управление на дъждовната вода в пермакултурните градини -„slow, stop, spread, soak the water“. Това правило спомага да се съхрани и разпредели равномерно водата, за да не се получава ерозия и измиване на хранителни вещества от почвата
 • водните растенията са чудесен мулч за градината, богат на много хранителни вещества

Това са плануваните дейности, реализацията на които стартирахме тази пролет, с първите хубави слънчеви дни. Както не веднъж сме казвали, създаването на подходяща среда е най-важната работа, която имаме възможност и трябва да свършим по отношение на всички сфери в живота си, ако искаме да имаме добри и трайни резултати.  Жива, разнообразна, плодородна и вдъхновяваща – такава трябва да бъде една среда, независимо дали в нея искаме да отглеждаме зеленчуци, деца или добро бъдеще.

Хубавото тепърва предстои!

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!