Приключенски детски площадки

Приключенски детски площадки Аdventureplaygrounds

Приключенски детски площадки (Аdventureplaygrounds)

В известен смисъл всеки някога е играл на „приключенска детска площадка“. Това е когато столовете се превръщат в пиратски кораб, кухненския шкаф в укрепление, а дърветата в приказни кули. В тези игри се преследвахме помежду си, създавахме тайни светове с наш собствен език. Създавахме пространства за игра от всичко което ни беше под ръка – изоставени сгради, хамбари, междублокови пространства.

През 1931г. един датски ландшафтен архитект забелязал, че децата играят навсякъде другаде, но не и в специално построените за тази цел площадки. Така му хрумнала идеята да създаде площадка от „буклуци“, където децата сами да създават и конструрат, да мечтаят и да измислят своя собствена реалност. Така възникват първите подобни площадки, които в началото са се наричали „площадки от боклуци“ („junk playgrounds“), като впоследствие са преименувани на „приключенски“. В момента съществуват около 1000 приключенски игрища в Европа, най-вече в Дания, Швейцария, Франция, Германия, Холандия, и в Англия.

Advenure площадките могат да бъдат инициирани от възрастни, но те са изобретени от деца. Децата са тези, които изграждат структурите, създават дейностите, и на свой ред оказват непосредствено влияние върху естеството на детската площадка. Детски идеи вдъхновяват създаването на собствени реалности и игри.

Децата се учат чрез контакт – пряк контакт с различни среди, материали и хора. Те се учат чрез техните взаимоотношения с други деца и възрастни, те се учат от правенето на нещата и от манипулиране на средата. В приключенски детски площадки децата придобиват знания от обучение базирано на опита, като мислят чрез решаване на проблеми и чрез обсъждане на идеи с други възрастни и деца.. На приключенските площадки малчуганите прекарват голяма част от времето си в строеж на конструкции, което изисква помощ на техните връстници. Това провокира в много по-голяма степен общуването с други деца, отколкото в традиционните, съвременни детски площадки. Така децата се научават да преговарят своите идеи и да общуват активно.

.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я на своите приятели. Благодарим!