You are currently viewing <h4>Сезонната храна</h4>

Сезонната храна

Сезонната храна

Във времето, когато не е имало супермаркети хората са ядели единствено тази храна, която сезоните са им предоставяли. И въпреки, че на нас това ни се вижда като ограничение, всъщност в избора на сезонни храни се крие хилядолетна мъдрост.

Животът винаги е цикличен. Той се движи с определен ритъм, минава през цикли и после всичко отново се повтаря. Подвластни на този цикъл са птици, животни и растения, подвластни сме и ние хората, макар да не го осъзнаваме. Мислим си, че с екстрите на съвременния живот можем да излъжем тялото, например че навън е пролет, когато всъщност е люта зима или че е есен, когато лятото е в разгара си. Но тялото знае и се подчинява на ритъма на природата, защото и то е част от нея. Затова, ако искаме да бъдем по-близо до естествените процеси, трябва да послушаме вродената си интуиция и да се върнем назад във времето, когато предците ни са се хранили сезонно. Това е закодираното наследство на нашите предци и нашето тяло функционира точно със този ритъм.

Сезонното хранене е естествено и интуитивно. Не е случайно, че през зимата ни се ядат повече ястия от кореноплодни, а пролетта повече зеленолистни. Храните в сезон не само имат по-добър вкус, те съдържат и вещества от които организмът ни има нужда точно през това време на годината. Светлината и температурата навън влияят пряко на всичко което се случва в тялото. То се влияе от температурата на околната среда. Когато разбираме тази връзка и се съобразяваме с нея, тогава тялото е щастливо и работи по-добре. Необходимостта от търсене на хармония между външния и вътрешния свят присъства с най-голяма сила и в  храненето.

Летните плодове и зеленчуци са богати на течности, точно както тялото ни се нуждае от повече вода в горещото време. Когато денят е дълъг и има повече светлина и топлина, най-подходящи са въглехидратите (от плодове и зеленчуци, не рафинирани), а когато е студено и тъмно – мазнините и протеините, заради енергията която дават за по-продължително време. Храните, които откриваме сезонно през зимата обикновено са сгряващи, те стоплят организма и обратно тези от които има в изобилие през лятото са леки и охлаждащи.

Една от най-главните причини да се предпочитат плодове и зеленчуци по време на техния сезон е, че тогава са пълни с антиоксиданти. Освен това сезонните храни, набрани непосредствено или в най-кратки срокове имат много повече нутриенти, в сравнение с несезонните. Затова е много по-добре да се консумират замразени, изсушени или ферментирали зеленчуци набрани в сезон, отколкото пресни предлагани на пазара, пропътували хиляди километри или расли при изкуствени условия.

Пролетта е на зелените зеленчуци, лятото е за плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода – домати, краставици, дини, пъпеши… есента е за сочните сладки плодове, зелевите и тиквата, а зимата за кореноплодните, ферментиралите зеленчуци и месото.

Не на последно място, когато избираме сезонни храни за нашата диета ние разнообразяваме храненето. експериментираме с нови вкусове и съчетания и се наслаждаваме на палитрата от цветове, които природата ни дава през всеки свой сезон. Този тип хранене е още една стъпка, която ни приближава към нашата естествена същност.

.

.

Ако тази статия ви хареса, споделете я на своите приятели. Благодарим!