„Зеленолистните растения са единственото живо нещо на света, което може да преобразява слънчевата светлина в храна за всички други същества. Без тях на планетата ни нямаше да има живот.“ Виктория Бутенко

Зелените растения не случайно са основната храна на много видове животни. Те са изключително богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които са напълно достатъчни за някои от най-едрите животни на планетата да растат и да се развиват. За нас хората те са били незаменима храна от най-дълбока древност, но за съжаление сме ги забравили в ерата на преработените храни. Основният фитонутриент в тях – хлорофила, на когото дължат зеления си цвят, предлага голям брой ползи за здравето и превръща зеленолистните в истински чудотворна храна. Зелените растения съдържат много фибри, витамини и минерали, имат антиоксидантен и силно алкализиращ ефект и засилват имунната система. Зелените растения трябва да се консумират всеки ден, ако искаме здравето да ни е верен спътник.

Зеленолистните от друга страна са растения, които натрупват в листата си всички вещества, които поемат от почвата. Когато почвата е третирана с изкуствени азотни торове, те преминават в листата под формата на нитрати. Голямата площ на листата също така абсорбира всички химикали с които са били пръскани растенията. Затова е много важно зелените растения да са добити от чисти и плодородни почви, без използване на пестициди и химически препарати.

В сезона на зелениите, във фермата наблягаме изключително на зеленолистните растения. Доскоро се радвахме на спанака, а сега на кейла и манголда. Това са сравнително нови видове за нашата страна и затова са все още непознати за много хора.

Кейл или още листно зеле често е определян от специалистите по хране като суперхрана, а това определение говори за разнообразния състав на хранителните активни вещества в него. Той е на път да детронира спанака и да заеме почетното звание „Цар на зеленолистните“. Зад гърба му вече са броколите, които доставят по-малко лесноусвоим калций от него.За тази повсеместна любов към все още малко познатия у нас зеленчук си има обяснение. Той е истинска звезда в северните географски ширини, тъй като съдържа огромно количество полезни елементи, пазещи здравето и даващи издръжливост в суровия климат – витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта и дегенерация на макулата – една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати – органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото. Антиоксидантните му свойства се дължат главно на високата концентрация на флавоноиди и каротеноиди. Но не само: кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта!

Манголдът  е  наричан още спанаково или листно цвекло. По вид растението наистина прилича на спанака и листата на цвеклото. Манголдът е особено популярен в средиземноморската кухня, а първата му документирана употреба е в Сицилия.

Той е един от най-здравословните зелени листни зеленчука, тъй като е богат източник на множество полезни хранителни вещества. Видът на манголда е впечатляващ – неговите стъбла са оцветени в различни ярки цветове като червено, жълто и лилаво и са истинска прелест за очите.

Листният зеленчук е зареден с полезните полифеноли, антиоксиданти и каротиноиди, които се борят със свободните радикали, възпалението и развитието на много болести. Множеството здравни ползи, свързани с консумацията на манголда, до голяма степен се дължат на факта, че растението съдържа витамини К, С и А, както и витамин Е, рибофлавин и витамин В6. По отношение на минералите в манголда може да намерите магнезий, манган, калий, желязо, натрий и мед.Зеленото листно растение е толкова полезно, че дори вече се отглежда в космоса. То е сред първите храни, които се отглеждат в планетарните космически станции за астронавти. Изборът му не е случаен, а е направен на база ценния хранителен профил, който има манголдът.

По-конкретно в 200 грама сготвен манголд може да откриете:

Само 35 калории;
3 грама протеин;
4 грама фибри;
7 грама въглехидрати;
572 милиграма витамин К;
306 милиграма витамин А;
5 милиграма витамин С;
150 милиграма магнезий;
961 милиграма магнезий;
89 милиграма витамин Е;
95 милиграма желязо;
102 милиграма калций;

Здравословните ползи от консумацията на манголд са невероятни. Той спомага за регулиране нивото на кръвната захар, предотвратяване развитието на различни видове рак. Подобрява храносмилането, стимулира имунната система, намалява температурата и се бори с възпаленията. Манголдът също така понижава кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, увеличава здравината на костите, детоксикира организма и укрепва функционирането на мозъка.

PDF файл за ползите от кейл и манголд, можете да изтеглите оттук.

От този сезон превъзходни ястия с тези два продукта, набрани директно от фермата можете да откриете в Т-бар, ул. Силистра №4.

Източници:

https://url.itbg.eu/686523
https://dieti.rozali.com/hranene/mangold-nepoznatata-super-hrana.html

 

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим! 

0

Your Cart