You are currently viewing <h4>Лекари предписват време и игри на открито</h4>

Лекари предписват време и игри на открито

Лекари предписват време и игри на открито

.

Липсата на достатъчно време прекарано навън, застояването пред устройства и екрани и твърде много структурирани и ръководени дейности в закрити помещения започват да дават своите резултати и все повече водят до негативни последици за физическото и психическото здраве на децата. Множеството изследвания и безспорните доказателства за ползите от игрите навън, доведоха до там на много места по света да се стартират инициативи, които да стимулират здравословното прекарване на времето на децата, чрез редица програми съвместно с лекари и педиатри. Целта на тези програми е да се намали тежестта на хроничните заболявания, да се повиши физическото благосъстояние и щастието, да се насърчи взаимодействието с околната среда и грижата за нея, благодарение на предписването на време прекарано сред природата, заедно с други рутинно предписвани медицински грижи от различни групи здравни специалисти.

 

Прекарването на време в естествена среда увеличава физическата активност и стимулира парасимпатиковата автономна нервна система, като по този начин намалява риска от развитие на хронично заболяване. За никого вече не е тайна, че съвременния начин на живот изисква деца и възрастни да се справят ежедневно с огромно количество стрес, което държи симпатиковата нервна система в непрекъснат режим на работа. Под  действието на симпатиковите импулси организмът се мобилизира. Израз на това е ускорената сърдечна дейност, ускореното дишане, повишената температура, намалената активност на храносмилателната система. Парасимпатиковата част е обратната на симпатиковата – забавя сърдечната дейност, понижава кръвното налягане. Едната има за задача да държи организма в бойна готовност, с цел да се справи с трудности и задачи, другата работи във времето, в което нищо не налага мобилизацията на организма и липсва всякакъв емоционален стрес. Постоянната работа на симпатиковата нервна система изчерпва ресурсите на организма, непрекъснатото отделяне на стресови хормони променя хормоналната среда, а намалената функция на храносмилателната система компрометира усвояването на хранителни вещества и нарушава значително работата на имунната система.

.

Лекарството – време за игри сред природата! Проведените научни изследвания установяват, че взаимодействието с естествена среда дава редица подобрения на здравословни показатели, които могат да бъдат измерени – в т.ч. намаляване на нивата на кортизол, кръвното налягане, подобряване работата на мозъка, понижаване на тревожността и килограмите. Лекарите запознати с проучванията и убедени с ползите, предписват с рецепта време сред природата, като дори посочват мястото, дейността, продължителността и честотата на пребиваване. Целта на предписанията е да помогнат на семействата да идентифицират паркове и зелени площи в близост до тях и да направят план за прекарване на времето на открито. Официализирането на съветите с рецепта помага да се подчертае значението на активността на открито за децата и техните родители. Макар педиатрите да обсъждат важността от времето прекарано на открито при посещенията на всички пациенти във възрастовата група от 5 до 12 години в лекарския кабинет, кратък въпросник помага на лекаря да определи дали пациентът трябва да получи рецепта за време и игри сред природата.

„Бих искала да кажа на родителите, че вероятно имаме най-изгодната и достъпна възможност да поддържаме децата си здрави и да водим здравословен начин на живот, като използваме откритите пространства за тази цел – излезте навън, разходете се, поиграйте, подарете това безценно време на децата си“, казва Сара Нюман, директор на Healthy Parks Healthy People – глобално движение, което използва силата на парковете и откритите публични пространства, като принос за здравословното гражданско общество.

.

А вашето дете как ще прекара пролетната ваканция? Запишете го да играе, учи и изследва на открито във фермата.

Подробности за програмата, можете да откриете тук.

.

.

Използвани източници: 
https://www.nytimes.com/2018/07/16/well/writing-prescriptions-to-play-outdoors.html

https://www.childrenshospitals.org/Newsroom/Childrens-Hospitals-Today/Articles/2018/02/Doctors-Prescribe-Outdoor-Activity-With-NaturePHL-Program

Ако тази статия ви хареса, споделете я със своите приятели. Благодарим!